Izjava za medije je najšibkejše orodje Varnostnega sveta, ki ni pravno zavezujoče, vendar pa jo je potrebno sprejeti soglasno. To pomeni, da sta Rusija in Kitajska, ki sta doslej dvakrat vložili veto na resolucijo, ki bi zahtevala konec spopadov, le malce popustili pod mednarodnim pritiskom, če že ne zaradi dejstva, da je bilo v Siriji doslej od marca lani pobitih najmanj 7500 ljudi.

Izjava Varnostnega sveta obžaluje vse slabši humanitarni položaj v Siriji in ugotavlja, da je prizadetih vse več civilistov, ki nimajo dostopa do zdravstva in hrane, še posebej v območjih, kjer potekajo boji med vladnimi silami in uporniki. To je v mestih Homs, Dama, Deraja in Idlib.

Varnostni svet zato vlado Sirije poziva naj omogoči takojšen, poln in neoviran dostop humanitarnega osebja do vseh prebivalcev, ki potrebujejo pomoč. Obenem izraža globoko razočaranje, ker Amosova ni dobila dovoljenja za obisk Sirije, kljub številnim prošnjam in diplomatskim stikom s sirijsko vlado. K izdaji dovoljenja Amosovi za obisk Sirije vlado predsednika Bašarja al Asada med drugim odločno poziva tudi Rusija.

"Taktični umik" upornikov pred vojsko iz Babe Amra

Uporniška Sirska svobodna vojska je danes sporočila, "da je izvedla taktičen umik" iz predela Baba Amr v sirskem Homsu, ki ga je skoraj mesec dni obstreljevala sirska vladna vojska. Slednja je medtem sporočila, da je prevzela popoln nadzor nad omenjenim območjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sirska vojska nadzira celoten predel Baba Amr. Zadnje skupine upora so padle," je dejal predstavnik sirskih vojaških sil v Damasku.

Uporniki so medtem sporočili, da so se po skoraj dveh dneh odločnega napada sil, zvestih režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada, umaknili z območja. "Uporniki so se umaknili iz taktičnih razlogov, da bi zaščitili preostale civiliste," je dejal predstavnik upornikov, polkovnik Rijad al Asad. Okoli 4.000 prebivalcev predela Baba Amr sicer kljub nasilju ni hotelo zapustiti svojih domov.

V danes objavljenem sporočilu so uporniki vladne sile obenem opozorili, naj v Baba Amru ne izvajajo "maščevalnih" napadov na civiliste. Takšna dejanja bi "režim drago stala," so še sporočili uporniki.

Vodja sirskega nacionalnega sveta Burhan Galion je na tiskovni konferenci v Parizu medtem povedal, da so se uporniki umaknili, poudaril pa je, da je upor v Baba Amru "še vedno močan".

Sirska opozicija ustanovila vojaški svet

Slednji je danes tudi sporočil, da je sirska opozicija ustanovila vojaški svet, ki bo vse oborožene opozicijske skupine združil "pod enim centralnim poveljstvom". Pojasnil je, da jim je več držav ponudilo orožje za boj proti režimu predsednika al Asada, svet pa bo ponudbe usklajeval, da ne bo prišlo do nenadzorovanega dotoka orožja v državo.

Sirski nacionalni svet je še sporočil, da je načrt usklajen z najbolje oboroženo opozicijsko skupino, svobodno sirsko vojsko, ki jo v glavnem sestavljajo odpadniki sirske režimske vojske. Svet je v preteklosti že pozval k oboroževanju upornikov, to pa je prvič, da želi borce združiti pod eno streho.

Po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice je sicer danes v spopadih okoli predela Baba Amr življenje izgubilo 17 ljudi, sirska vojska pa je iskala upornike in izvajala aretacije.

Mednarodni odbor Rdečega križa (ICRC) je medtem sporočil, da se zaradi hudih spopadov njihovi humanitarni delavci ne morejo prebiti do ranjenih v obkoljenem Homsu. Razmere v Homsu je ICRC opisal kot "zelo zaskrbljujoč", do območja Baba Amr pa jim je tako v sedmih dneh uspelo priti le dvakrat.

Po navedbah ICRC zaradi nasilja niso uspeli razdeliti niti hrane na območju al Inša, prebivalstvo al Zabadanija okoli 50 kilometrov severozahodno od Damaska pa zaradi nevarnosti zapušča domove in odhaja proti libanonski meji.

Britanija zaprla veleposlaništvo

Velika Britanija je danes iz varnostnih razlogov zaprla svoje veleposlaništvo v Siriji, je sporočil britanski zunanji minister William Hague. Veleposlanik z osebjem je Damask zapustil že v sredo, potem ko so ocenili, da je zaradi poslabšanih varnostnih razmer ogrožena njihova varnost, poročajo tuje tiskovne agencije.

Minister Hague je z odločitvijo vlade seznanil poslance britanskega parlamenta. Ob tem je poudaril, da zaprtje veleposlaništva ne bo v ničemer okrnilo britanskih prizadevanj za končanje nasilja v Siriji.

Britanski premier David Cameron pa je v sporočilu zapisal, da je razočaran, ker so morali iz varnostnih razlogov umakniti diplomatsko osebje iz Sirije. Obenem je zatrdil, da bo London naredil vse, da se poveča mednarodni pritisk na sirski režim.

Velika Britanija je že pred zaprtjem veleposlaništva zmanjšala število osebja, tako da je nazadnje v ambasadi v Damasku delalo le okoli deset ljudi.

Veleposlaništvo v Siriji so že v začetku februarja zaprle ZDA in ameriški državljani lahko zdaj konzularne zadeve v omejenem obsegu opravljajo na poljskem veleposlaništvu v Damasku.

pozval k oboroževanju upornikov, to pa je prvič, da želi borce združiti pod eno streho.

Svet ZN za človekove pravice z resolucijo obsoja sirski režim

Svet ZN za človekove pravice je danes v Ženevi sprejel resolucijo, ki obsoja Sirijo zaradi "obsežnega in sistematičnega" nasilja nad civilisti ter poziva oblasti v Damasku, naj omogočijo dostop ZN in drugim humanitarnim organizacijam. Proti resoluciji so glasovale Rusija, Kitajska in Kuba, medtem ko so se Filipini, Ekvador in Indija vzdržali.

Resolucijo sta sicer predlagala Turčija in Katar, nato pa je predlog podprlo še okoli 60 držav. Zanjo je glasovalo 37 držav v 47-članskem organu. Štiri države niso glasovale, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Besedilo režim sirskega predsednika Bašarja al Asada poziva, naj ZN in humanitarnim organizacijam omogoči neoviran dostop v državo, da bodo lahko ocenili, kakšne so potrebe prebivalstva, zlasti v Homsu, ki velja za središče upora.

Resolucija sicer obsoja nadaljevanje nasilja ter sistematične kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki jih izvajajo pripadniki sirskega režima. Sirsko vlado poziva, naj nemudoma prekine z nasiljem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Svet ZN za človekove pravice, ki zaseda v Ženevi, je ta teden razmere v Siriji obravnaval na nujni seji. Visoka komisarka za človekove pravice Navi Pillay je v torek opozorila, da se razmere v državi hitro slabšajo, v sredo pa so ZN sporočili, da je po njihovih ocenah v skoraj leto dni trajajočem nasilju umrlo že prek 7500 ljudi.

Resolucije Sveta ZN za človekove pravice s sedežem v Ženevi nimajo pravne teže, veljajo pa za močan diplomatski signal, ki bi lahko spodbudil sprejetje podobne resolucije v Varnostnem svetu ZN.

Svet je podobno resolucijo sprejel že decembra lani, tedaj se je vzdržalo šest držav, štiri pa so bile proti.