Po navedbah Giorgijeve bi morali dati prednost trgovanju z državami, ki priznavajo suverenost Argentine nad "njenim celotnim ozemljem", pri čemer se je nanašala predvsem na Falklandske otoke.

London se je na izjavo argentinske ministrice za industrijo že odzval. Britansko zunanje ministrstvo je danes pozvalo Evropsko unijo, naj izrazi zaskrbljenost nad poskusi Argentine okrniti trgovinske stike med državama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predstavnik britanskega premiera Steve Field pa je dejal, da "je zelo žalostno, da Argentina nadaljuje s konfrontacijo in ne sodelovanjem". Obenem je opozoril, da je Velika Britanija glavni uvoznik argentinskih proizvodov in zato sovražnost ni v interesu argentinskega gospodarstva.

Argentina je v Veliko Britanijo lani izvozila blago v vrednosti 779 milijona dolarjev, iz nje pa uvozila pa za 664 milijona dolarjev blaga. Medtem ko Argentina v Veliko Britanijo izvaža predvsem sojo, sojino olje, koruzo, kemične proizvode in arašide, Velika Britanija v Argentino izvaža večinoma kemikalije, farmacevtske izdelke in avtomobile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napetosti na območju Falklandskih otokov so se med državama znova zaostrile zaradi britanskih naftnih vrtin pred obalo Falklandskih otokov. Argentina si namreč še naprej lasti otoke, ki so od leta 1833 britanski. Leta 1982 si jih je skušala prisvojiti tudi s silo, a so Britanci uspeli otoke ubraniti.

Argentina je sicer pred dnevi dvema britanskima križarkama preprečila prihod v pristanišče Ushuaia na Ognjeni zemlji, ker sta ladji na poti v Čile prej pristali na Falklandskih otokih. Britanska vlada je zaradi dogodka že izrazila "zaskrbljenost". "Ni opravičila za vmešavanje v prosto in zakonito poslovanje," je dejal predstavnik britanskega zunanjega ministrstva

Argentina se je sicer v začetku meseca ostro odzvala tudi na namestitev britanskega princa Williama na Falklandih. Princ William je na območje Falklandskih otokov prišel v okviru šesttedenske vojaške odprave kot pilot reševalnega helikopterja.