Marzouki se je že prejšnji teden na mednarodni konferenci o Siriji v Tunisu zavzel za sodno imuniteto za al Asada in člane njegove družine ter za to, da bi jim ponudili zatočišče.

K spremembam v Siriji in organizaciji svobodnih volitev je danes pozval tudi iraški premier Nuri al Maliki. "Spremembe so nujne. Razmere brez sprememb ne bodo stabilne," je dejal. Al Maliki ni povedal, kakšne spremembe si želi v Siriji, je pa poudaril, da si Sirci zaslužijo več svobode.

Naj sodelujejo z Rdečim križem, ki si prizadeva pomagati civilistom, pa je danes oblasti v Damasku pozvala Rusija. Poziv je na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi izrekel namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov.

Conroy pobegnil iz mesta Homs

Medtem pa je danes iz mesta Homs, enega od središč sirskega upora, ki ga že več tednov napadajo vladne sile, v Libanon uspelo pobegniti ranjenemu britanskemu fotografu Paulu Conroyju. Kmalu po novici o Conroyjevem pobegu je francoski predsednik Nicolas Sarkozy potrdil, da je na varnem v Libanonu tudi ranjena francoska novinarka Edith Bouvier.

Fotografa in novinarko, ki sta bila ranjena prejšnji teden v napadu, v katerem sta v Homsu umrla dva zahodna novinarja, so ponoči pretihotapili preko ilegalnega mejnega prehoda med Sirijo in Libanonom.

Conroy je že prispel na britansko veleposlaništvo v Libanonu in se počuti dobro, kje natančno se nahaja Bouvierjeva, pa ni znano. Sicer pa se tudi danes nadaljuje nasilje v Siriji. Po navedbah sirskih aktivistov je bilo samo danes ubitih prek 40 ljudi, največ v mestih Hama in Homs.

ZN so danes sporočili tudi novo oceno smrtnih žrtev med otroki v Siriji. V nemirih, ki trajajo že skoraj leto dni, naj bi jih umrlo že okoli 500, samo januarja letos pa 80.