56-letni Garzon, ki je v mednarodni javnosti postal znan, ko je leta 1998 zahteval izročitev nekdanjega čilskega diktatorja Augusta Pinocheta, se je pred sodiščem zagovarja zaradi prekoračitve pooblastil, v primeru obsodbe pa mu je grozila prepoved opravljanja poklica.

Garzon naj bi zavestno presegel svoje pristojnosti, ko je odredil preiskavo izginotja 114.000 ljudi med špansko državljansko vojno (1936-1939) in Francovo diktaturo (1939-1975).

Za te zločine so v Španiji leta 1977 razglasili amnestijo. A Garzon se je leta 2008 kljub temu odločil za preiskavo, pri tem pa trčil ob ostro nasprotovanje konservativnih politikov in nekaterih pravnikov ter se nazadnje sam znašel na zatožni klopi.

Garzon je sicer nedavno že dobil prepoved opravljanja poklica. Vrhovno sodišče ga je namreč 9. februarja spoznalo za krivega nezakonitega prisluškovanja telefonskim pogovorom med osumljenimi korupcije in njihovimi odvetniki. Garzon v skladu s sodbo enajst let ne bo smel opravljati svojega poklica, s čimer se je njegova sodniška kariera dejansko končala.