Tiskovna predstavnica predsedujoče svetu za zunanje zadeve Catherine Ashton je včeraj dejala, da še ni znano, ali bodo ministri govorili o Belorusiji. "Ne morem ne potrditi ne izključiti, da bodo jutri sprejete nadaljnje odločitve. Delo okoli tega vprašanja namreč še poteka," je dejala Maja Kocijančič. Slovensko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da se zavzema za dodatno razpravo sveta za zunanje zadeve o seznamu oseb, proti katerim naj bi uvedli sankcije. Obenem je sporočilo, da sankcijam ne nasprotuje.

Belorusije sicer ni na uradnem dnevnem redu zasedanja, ampak so tam Sirija, Egipt, južni Kavkaz, Srbija in Kosovo ter Bližnji vzhod. Ena od možnosti je, da bi rešitev zapleta s seznamom oseb našli na nižji ravni, tako da bi jo ministri le potrdili. S seznamom se morajo strinjati vse članice.

Na črnem seznamu po tem, ko posla niso dobili Francozi?

Nekaj evropskih diplomatov je pretekli teden dejalo, da ima Slovenija zadržke do ene osebe s seznama tridesetih, proti katerim EU načrtuje sankcije, ker podpirajo režim predsednika Aleksandra Lukašenka. Za Slovenijo naj bi bile sporne sankcije proti Juriju Čižu, prijatelju Lukašenka in oligarhu, čigar podjetje sodeluje s slovenskim podjetjem Riko pri gradnji sto milijonov dolarjev vrednega kompleksa v Minsku. Če bi se Čiž znašel na seznamu, bi posel padel v vodo. STA je sklicujoč se na neuradne navedbe poročala, da naj bi se Čiž na črnem seznamu Evropske unije znašel šele potem, ko je Francija izgubila posel, ki ga je pridobil Riko.

Svet za zunanje zadeve je pretekli mesec razširil kriterije za sankcije proti Belorusom. Zdaj EU na podlagi teh novih meril na črni seznam, kjer je že več kot dvesto oseb, uvršča dodatna imena. Bruselj želi s pritiskom doseči izpustitev in vrnitev pravic vseh političnih zapornikov.

Srbiji naj bi vendarle odprli vrata

Pričakovati je, da bodo zunanji ministri uvedli tudi sankcije proti še sedmim ministrom v sirski vladi. Gre za ukrepe, kot so prepoved izdaje vizumov in zamrznitev premoženja. Mogoče so tudi omejitve za sirsko centralno banko, za izvoz žlahtnih kovin in za letalski tovorni promet. Na seznamu je že sto oseb iz Sirije, tudi predsednik Bašar Al Asad, in 38 podjetij.

Pomembna tema pa bo tudi Srbija. Močno so narasla pričakovanja, da bodo po jutrišnji razpravi ministri v torek na svetu za splošne zadeve predlagali, da država dobi status kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Dokončno bodo o tem odločili voditelji držav članic Unije na srečanju v četrtek in petek v Bruslju. Potrebna je soglasna odločitev.

Beograd že dolgo čaka na status kandidata, možnosti pa si je povečal z dogovorom, ki ga je pretekli teden dosegel s Prištino, o imenu, pod katerim bo Kosovo lahko nastopalo v mednarodni skupnosti. Tudi Nemčija, ki je bila oster kritik Beograda zaradi odnosa do Kosova, je Srbiji nakazala podporo.