O največ žrtvah poročajo iz Bagdada, kjer je bilo v verjetno koordiniranih bombnih napadih in streljanjih v več četrtih ubitih 22 ljudi, ranjenih pa več kot 200, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

V mestu je eksplodiralo več avtomobilov bomb in podtaknjenih bomb, tarče pa so bile predvsem vladna poslopja, restavracije in varnostne sile. Najbolj smrtonosen je bil napad z avtomobilom bombo v šiitski četrti, ki je zahteval šest življenj, pa tudi napad na policijsko patruljo v drugem delu mesta, ko so v streljanju iz mimo vozečega vozila neznanci ubili šest policistov.

Smrtne žrtve so terjali tudi napadi v okoli enajstih mestih po državi, tudi v Mosulu, Kirkuku in provincah Salahedin na severu države. Varnostne sile so bile pri tem tarča skupno najmanj 14 napadov po državi - večinoma podtaknjenih bomb. V Bakubi je pred policijsko postajo eksplodiral avtomobil bomba.

Gre za najbolj krvavo serijo napadov po 14. januarju, ko je v samomorilskem napadu na šiitske vernike umrlo 53 ljudi. Odgovornost za ta napad je prevzela Al Kaida.

Od odhoda ameriških sil iz Iraka sredi lanskega decembra je v Iraku prihaja do naraščanja nasilja in napadov, katerih tarča so pogosto iraške varnostne sile. Odgovornost za današnje napade ni prevzel še nihče, AP pa navaja, da za njimi verjetno stoji Al Kaida, ki je v podobni seriji bombnih napadov v šiitskih četrtih v Bagdadu decembra lani ubila 69 ljudi.