Po navedbah francoskih oblasti je v današnjem obstreljevanju mesta Homs umrla ameriška vojna dopisnica Marie Colvin, ki je poročala za britanski časnik Sunday Times in je v svoji 30-letni karieri pokrivala številne konflikte po svetu. Poleg Colvinove je življenje izgubil tudi 28-letni neodvisni francoski fotograf in novinar Remi Ochlik. Po navedbah sirskih aktivistov naj bi bili še trije novinarji ranjeni.

Ostri odzivi: Čas je za sestop oblasti

Več držav je danes obsodilo uboj dveh novinarjev. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je izjavil, da je smrt novinarjev v Siriji znak, da je prišel čas za sestop sirskega režima z oblasti. "To kaže, da je dovolj dovolj. Ta režim mora oditi. Ni razloga, da Sirci ne bi imeli pravice živeti in svobodno izbirati usode," je dejal Sarkozy.

Francoski zunanji minister Alain Juppe je medtem zahteval dostop do novinarjev, ki so bili v tem napadu ranjeni. Po navedbah sirskih aktivistov naj bi bili ranjeni trije tuji novinarji. "Naše veleposlaništvo v Damasku sem pozval, naj od sirskih oblasti zahteva, da zagotovijo varen dostop zdravnikov za pomoč žrtvam," je poudaril Juppe. Sirskega veleposlanika v Parizu pa je Juppe zaradi dogodka poklical na zagovor, da ga "opozori na nevzdržno obnašanje sirske vlade".

Remi Ochlik (foto: AP)

Na današnji uboj novinarjev se je odzval tudi britanski premier David Cameron. Izrazil je spoštovanje do dela Colvinove. Kot je v britanskem parlamentu dejal Cameron, njena smrt v Siriji opozarja na tveganja, s katerimi se novinarji soočajo, "ko poskušajo svet informirati o tem, kaj se dogaja, in o grozovitih dogodkih v Siriji".

Na smrt obeh novinarjev v Homsu, ki je že več kot dva tedna tarča ofenzive sirskih sil, se je odzval tudi britanski zunanji minister Willian Hague. "Marie in Remi sta umrla, medtem ko sta iskala resnico o tem, kaj se dogaja ljudem v Homsu," je dejal Hague, ki je al Asada že večkrat pozval k odstopu.

Hague je obenem dejal, da je Colvinova "leta pojasnjevala zgodbe, ki jih drugi niso znali, in delovala na najbolj nevarnih območjih, vključno s Šrilanko, kjer je bila ranjena". Predstavnica ameriškega zunanjega ministrstva Victoria Nuland je medtem dejala, da je smrt dveh novinarjev "še en primer predrzne brutalnosti" sirskega režima.

Na Šrilanki ranjena Colvinova (foto: Reuters)

Smrti obsodili tudi Rusi

Tudi zaveznica Sirije Rusija je obsodila "tragični" uboj novinarke in fotografa. "Moskva odločno obsoja in je resno zaskrbljena" zaradi uboja zahodnih novinarjev, so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva in dodali, da "ta tragični dogodek ponovno potrjuje potrebo po tem, da vse strani v konfliktu končajo nasilje".

Medijski mogotec Rupert Murdoch, lastnik časnika Sunday Times, je sporočil, da je bil v napadu ranjen tudi fotograf Colvinove Paul Conroy. Dejal je tudi, da si prizadevajo dobiti posmrtne ostanke Colmanove.

Za novinarja niso vedeli

Sirski minister za informiranje Adnan Mahmud pa je izjavil, da sirske oblasti niso vedele, da sta bil novinarja v državi. "Oblasti niso imele podatkov o tem, da sta novinarja vstopila na sirsko ozemlje," je dejal Mahmud. "Ministrstvo poziva vse tuje novinarje, ki so v Sirijo prišli nezakonito, naj se javijo v najbližjem pristojnem uradu," je dejal Mahmud.

Tuji novinarji so se v prejšnjih mesecih poskušali nezakonito prebiti v Sirijo in poročati o protestih proti režimu al Asada. Ta je sicer večini tujih novinarjev in skupinam za človekove pravice prepovedal vstop v državo. V Homsu je pred mesecem dni že umrl dopisnik francoske televizije Gilles Jacquier. Življenje je izgubil v eksploziji mine v bližini skupine novinarjev, ki je pokrivala proteste med obiskom, ki so jih organizirale sirske oblasti.

Med današnjim obstreljevanjem Homsa, ki velja za trdnjavo nasprotnikov režima, pa je umrlo 13 civilistov, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Ofenziva na Homs traja že več kot dva tedna. Po navedbah aktivistov naj bi bilo torkovo obstreljevanje mesta najhujše od začetka ofenzive, tarča nasilja pa so bili predeli Baba Amr, Haldijeh in Karm al Zajtun. V torkovem nasilju naj bi umrlo več deset civilistov.