Ali Abdulah Saleh, ki je zaradi dolgotrajnih množičnih protivladnih protestov in prelivanja krvi na ulicah jemenskih mest novembra lani pristal na dogovor o predaji oblasti, naj bi se po poročanju lokalnih medijev že pripravljal na odhod iz ZDA, kjer se zdravi zaradi poškodb, ki jih je utrpel med lanskim napadom nanj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z dogovorom je Saleh v zameno za imuniteto pred kazenskim pregonom zaradi nasilja nad protestniki odstopil s položaja in vsa ustavna pooblastila predal svojemu namestniku Hadiju. Ta bo državo vodil naslednji dve leti, čemur bodo sledile predsedniške in parlamentarne volitve.

Svoj glas je na torkovih volitvah, na katerih je Hadi nastopil kot edini kandidat, oddalo okoli 60 odstotkov volilnih upravičencev. Ti so na volišča odšli kljub nasilju, ki je zahtevalo deset smrtnih žrtev, in pozivom k bojkotu volitev s strani separatistov, ki si prizadevajo za odcepitev južnega dela države, ter šiitskih upornikov na severu.

Posledično se je najmanj ljudi glasovanja udeležilo na jugu in severu države. V pristaniškem mestu Aden je svoj glas oddalo 50 odstotkov volilnih upravičencev, v drugih predelih juga države pa med 30 in 40 odstotkov volilnih upravičencev. V glavnem mestu province Sada na severu države je glas oddalo okoli 50 odstotkov ljudi, manj pa v drugih mestih na severu.

V glavnem mestu Sana je medtem glasovalo 60 odstotkov volilnih upravičencev, največ pa jih je glasove oddalo v mestih Taiz in Ib južno od prestolnice.

Končni izidi torkovega glasovanja naj bi bili sicer znani v petek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.