Papež je še dejal, da je Cerkev okno, skozi katerega se Bog približa ljudem in se z njimi srečuje. "Cerkev ne obstaja zaradi same sebe, ni končni cilj, temveč mora preseči sabo sebe," je poudaril.

Kardinalski zbor od sobote šteje 214 članov, med njimi jih je 125 mlajših od 80 let in imajo tako po smrti sedanjega pravico voliti novega papeža. Med novimi kardinali je 16 Evropejcev, od tega sedem Italijanov, poleg njih pa še dva Američana, Kanadčan, Brazilec, Indijec, in hongkonški Kitajec. Med drugim je papež v soboto v kardinala povzdignil tudi nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji Santosa Abrila y Castelloja.

Papež Benedikt XVI. je doslej na štirih konzistorijih umestil 63 kardinalov, njegov predhodnik, papež Janez Pavel II., pa jih je v svoji karieri umestil 62.

Kardinali so po papežu najvišji predstavniki Rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve. Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov, kot zbor pa s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih. Funkcija kardinala je dosmrtna.