"Pomembno se je spominjati, tudi zato, da bi premišljevali o usodnih napakah in da jih nikoli več ne bi ponovili," je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa dejal Napolitano.

Napolitano je na slovesnosti, ki se je je udeležilo tudi več predstavnikov italijanske vlade in parlamenta, ponovno izkazal sočutje ter solidarnost do sorodnikov žrtev pobojev v fojbah in do vseh organizacij, ki gojijo spomin na te dogodke.

Italijanski predsednik je napovedal tudi, da se bo v že načrtovanem obisku v Furlaniji Julijski krajini poklonil žrtvam poboja v Porčinju.

Minister za mednarodno sodelovanje brez listnice Andrea Riccardi je dejal, da padli v fojbah in trpljenje, ki so ga takrat doživljali ljudje iz Istre, Dalmacije in Furlanije-Julijske Krajine, ne smejo utoniti v pozabo. Vendar, kot je dejal, ti časi so danes minili.

"Nacionalistične ideje so škodljive. Danes vemo, da so potrebne drugačne politike in drugačna kultura, da se zgodovina ne bi ponovila. Etnična in kulturna raznolikost predstavljajo bogastvo Evrope," je po poročanju Anse še dejal Riccardi.