Na področju zagotavljanja pogojev za razvoj gospodarstva mora največ narediti predvsem občina, je prepričan 45-letni gospodarstvenik, ki se je za župansko kandidaturo odločil tudi zato, ker je na lanskih državnozborskih volitvah, kot pravi, dosegel zelo dober rezultat.

V devetem volilnem okraju pete volilne enote je Mestek zbral 3125 glasov (26,24 odstotka) in se tako uvrstil na drugo mesto za dosedanjim slovenjgraškim županom Matjažem Zanoškarjem, ki je bil za poslanca izvoljen na listi Pozitivne Slovenije s 3378 glasovi (28,12 odstotka) podpore.

Mestna občina Slovenj Gradec mora po Mestkovih besedah najprej zaključiti potekajoče projekte, če pa želi z dinamiko investiranja nadaljevati, bo treba najprej uravnotežiti prihodkovno in odhodkovno stran proračuna, kar pa v zdajšnjih kriznih časih ne bo najbolj enostavno. Meni, da lahko občina še izkoristi rezerve pri črpanju evropskih sredstev, državne subvencije, tretji vir pa je rastoče gospodarstvo v občini.

Občina mora zagotavljati pogoje za nastanek novih podjetij in privlačno okolje za prihod investitorjev. Investitorja bo potrebno poiskati tudi za načrtovane slovenjgraške terme, je dejal Mestek, ki terme vidi kot pomemben del razvoja turizma v občini.

V Slovenj Gradcu je za zdaj znanih nekaj kandidatov za nadomestne županske volitve. Javnosti so se poleg Mestka že predstavili Jurij Šumečnik (SD) in neodvisni kandidati Andrej Čas, Vinko Vrčkovnik in Ksandi Javornik. V četrtek ima predstavitev Boris Raj (Zares), v petek pa še Peter Pungartnik, ki kandidira s podporo DeSUS.