Vahid je v preteklosti delal za ZN in je bil vodja sklada svetovne organizacije za otroke v Afganistanu.

Opozicija na Maldivih že več tednov zahteva odhod vlade, ki jo obtožujejo spodkopavanja demokracije, zdaj pa so se jim pridružili tudi policisti in danes so skupaj zavzeli poslopje državne televizije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vojska je medtem zanikala, da bi bil v državi izveden udar. Kot je povedal njen tiskovni predstavnik, ni bilo nikakršnega udara, so pa predsedniku svetovali, naj odstopi.

Predstavnik ene od opozicijskih strank Hasan Sajed je povedal, da so vojsko pozvali, naj Našida aretira, saj mora odgovarjati za korupcijo, nepotizem in kršenje ustave.

Protesti na Maldivih so izbruhnili, ko je vojska januarja aretirala sodnika, obtoženega korupcije in politične pristranskosti. Sodnika so aretirali, ker je na prostost izpustil znanega kritika vlade, v zaporu pa je ostal kljub pozivom vrhovnega sodišča in državnega tožilca, naj ga izpustijo.

V maldivijski prestolnici Male danes pričakujejo delegacijo Združenih narodov pod vodstvom pomočnika generalnega sekretarja ZN Oscarja Fernandez-Taranca, ki naj bi posredovala v pogajanjih za izhod iz politične krize.

Ministrstvo za turizem te otoške države pa je danes sporočilo, da politična kriza turistov na Maldivih ne bo prizadela. Protesti so bili omejeni zgolj na prestolnico Male, ki jo turisti navadno obiščejo le v okviru enodnevnega obiska, je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Eelaaf Zaeem. Tudi mednarodno letališče se nahaja na sosednjem atolu, odkoder turiste nato prepeljejo na druge otoke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Maldivi, arhipelag v Indijskem oceanu, so predvsem znani po svojih rajskih plažah. V državi živi kakih 300.000 prebivalcev, nekdanji politični zapornik Našid pa je bil za predsednika izvoljen leta 2008 po koncu 30-letnega avtokratskega režima.