Rusija je doslej še vedno preprečila, da bi VS ZN sprejel kakršno koli kritiko na račun Sirije, ki je ruska zaveznica. Izredno zasedanje VS ZN se je začelo s polurno zamudo, diplomati pa so vse do zadnjega trenutka delali na formulaciji besedila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osnutek resolucije je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP predvideval obsodbo sirskega režima. Za resolucijo, s katero bi tudi podprli načrt Arabske lige za končanje nasilja v Siriji, je glasovalo 13 držav, Rusija in Kitajska pa sta z vetom ponovno preprečili njen sprejem.

"Izražam veliko obžalovanje in razočaranje," je dejal maroški veleposlanik pri ZN Mohamed Loulichki. Maroko je arabska članica v 15-članskem svetu ZN in je igral ključno vlogo pri pripravi osnutka resolucije. Namesto resolucije je VS ZN dosegel dogovor o izjavi o razmerah v Siriji, ki pa ima nižjo veljavo.

Izjave pred začetkom

Zahodni diplomati pri Združenih narodih so tik pred začetkom izredne seje izrazili prepričanje, da bo VS ZN še danes glasoval o Siriji. Ameriški predsednik Barack Obama pa je sirskega predsednika Bašarja al Asada pozval k odhodu z oblasti.

Francoski veleposlanik pri ZN Gerard Araud je dejal, da so zahodni zavezniki "odločeni, da bodo glasovali danes". Podobno je menil britanski veleposlanik pri ZN Mark Lyall Grant, ki je dejal, da pričakuje, da bo glasovanje danes. Nemški veleposlanik pri ZN Peter Wittig je svoje koleg pozval k dejanjem. "Če VS ZN sedaj odpove in ne bo ukrepal, bi to bil škandal," je dejal.

Obama pa je sirskega predsednika al Asada danes v Washingtonu obtožil, da njegov režim pobija civiliste v Siriji in ga pozval, naj odstopi. "Al Asad mora zaustaviti umore in zločine nad lastnim ljudstvom. Odstopiti mora in nemudoma dovoliti demokratično tranzicijo," je v sporočilu za javnost zapisal ameriški predsednik.

Izgon veleposlanika

Tunizija je danes napovedala, da bo iz države izgnala sirskega veleposlanika in sirski vladi v Damasku odrekla priznanje. K podobnemu ravnanju je arabske države pozvala Arabska liga. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov pa je danes v Münchnu napovedal, da bo v torek obiskal Damask.

"Tunizija je začela formalni postopek za izgon sirskega veleposlanika in preklic vseh priznanj režima, ki je trenutno na oblasti v Siriji," je zapisano v sporočilu za javnost tunizijskega predsedstva. Tunizija se je za ta korak odločila po novici o najnovejšem nasilju v sirskem mestu Homs, ki je zahtevalo več kot 200 smrtnih žrtev.

Predsednik parlamenta Arabske lige Ali Salem al Dikbasi pa je države članice lige pozval, naj prav tako sprejmejo odločitev o izgonu sirskih veleposlanikov. Zavzel se je tudi, da bi države Arabske lige prekinile vse gospodarske in diplomatske odnose s Sirijo.

Novi osebni pogovori

Rusko vodstvo pa se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa odločilo, da bo konflikt v Siriji poskušalo razrešiti z novimi osebnimi pogovori z al Asadom. Lavrov je tako danes ob robu Münchenske varnostne konference napovedal, da bo v torek odpotoval v sirsko prestolnico, kjer naj bi se srečal z al Asadom. Lavrova naj bi po odločitvi ruskega predsednika Dmitrija Medvedjeva na obisku v Siriji spremljal tudi vodja ruske tajne službe SVR Mihail Fradkov.

Predvsem o Siriji sta se ob robu konference v Münchnu danes pogovarjala tudi Lavrov in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Pogovori so trajali 45 minut in so bili "zelo živahni", je za ameriško tiskovno agencijo AP dejal neimenovani predstavnik State Departmenta. Dodal je, da sta se obe strani strinjali, da gre zaradi nasilja za zelo nujno zadevo, Clintonova pa je dala vedeti, da je trdno stališče ZDA, da bi moral Varnostni svet Združenih narodov še danes glasovati o resoluciji o Siriji.