Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so sirske enote po šestih dneh obleganja ob silovitem obstreljevanju danes vstopile v mesto Rankus, ki leži kakih 40 kilometrov severno od Damaska. Iz mesta so se pred tem umaknili dezerterji. V vzhodnih predmestjih prestolnice Irbin in Hamurijeh pa na ljudi streljajo ostrostrelci, je sporočil observatorij. Že v nedeljo je poveljnik Maher Nueimi, tiskovni predstavnik Svobodne sirske vojske, ki po lastnih trditvah združuje 40.000 dezerterjev, sporočil, da so se blizu Damska zaradi ofenzive vojske ob podpori težkega topništva okrepili spopadi.

Sirski observatorij za človekove pravice je nasilje vladnih sil v zadnjem tednu označil za najhujše od začetka upora proti režimu predsednika Bašarja al Asada pred desetimi meseci. V nedeljo je nasilje po državi zahtevalo 80 življenj, od tega polovico civilistov, danes pa so sirske varnostne sile nadaljevale operacije in spopade. V Homsu v osrednjem delu države je bilo danes ubitih 17 civilistov, med njimi deklica in zdravnik. Štirje civilisti so bili ubiti v južni provinci Dara, kjer potekajo siloviti spopadi med varnostnimi silami in dezerterji. Dezerterji so med drugim v napadu na njihovo vozilo ubili šest varnostnih agentov.

Usmrtitev ustanovitelja prvih enot dezerterjev

Ustanovitelja prvih enot dezerterjev, "brigad svobodnih častnikov", Huseina Harmuša pa naj bi minuli teden usmrtili, je sporočila Sirska liga za človekove pravice. Harmuš je bil prvi sirski častnik, ki je junija lani sporočil, da je v znak protesta proti nasilju nad protestniki dezertiral. Nato je pobegnil v Turčijo, kjer je ustanovil omenjeno brigado, ki se je nato priključila Svobodni sirski vojski. Po vojaških virih, ki jih je navedla omenjena organizacija za človekove pravice, so Harmuša v Turčiji ugrabili in minuli teden tudi usmrtili.

Na diplomatskem področju so oči uprte v New York, kjer naj bi generalni sekretar Arabske lige Nabil al Arabi v torek Varnostnemu svetu ZN predstavil načrt Arabske lige za izhod iz krize v Siriji, ki predvideva konec nasilja, prenos oblasti na podpredsednika države te začetek pogajanj z opozicijo. Udeležbo na razpravi sta že potrdila britanski in francoski zunanji minister, William Hague in Alain Juppe, ter predsednik sirskega opozicijskega nacionalnega sveta Burhan Galiun.

Evropske in arabske članice VS ZN pripravljalo besedilo, s katerim bi pozvale k mednarodni podpori načrta Arabske lige, a so že naletela na nasprotovanje zaveznice Damaska Rusije. Rusko zunanje ministrstvo je sicer danes sporočilo, da so sirske oblasti pristale na neformalne pogovore s sirsko opozicijo v Moskvi. Opozicija je ob podobnih pobudah v minulih mesecih že dala vedeti, da se bo pogajala šele po odhodu al Asada z oblasti in to je ponovila tudi v odzivu na današnjo pobudo Moskve.