Kot so sporočili s policije, so zgodaj zjutraj na njihovih domovih v Londonu in bližnjem Essexu aretirali dva moška, stara 48 let, ter enega v starosti 56 let. Na delovnem mestu v eni od londonskih policijskih postaj pa so aretirali 29-letnega policista. Vse štiri bremeni sum podkupovanja.

Policisti so preiskali domove aretiranih ter prostore družbe News International v vzhodnem Londonu. Gre za podružnico Murdochove družbe News Corporation, pod katero je spadal tudi sedaj že ukinjeni tabloid News of the World, katerega novinarji so prisluškovali znanim osebnostim.

Dve preiskavi

V zvezi z afero potekata dve policijski preiskavi. Prva preiskuje domnevno podkupovanje javnih uslužbencev, v kateri so doslej aretirali dvanajst ljudi. Druga pa se ukvarja z vdiranjem v telefone, v okviru katere je bilo aretiranih sedemnajst ljudi.

Afera je izbruhnila julija lani, ko so informacije o neetičnem delovanju News of the World dosegle javnost. Razkritja so zatresla temelje Murdochovega medijskega imperija in sprožila kritiko glede odnosa med mediji, politiki in policijo.

Afera je dosegla vrhunec, potem ko je v javnost prišlo, da so novinarji News of the World vdrli v glasovno pošto ugrabljene in umorjene najstnice Milly Dowler.

Kot se je izkazalo, so novinarji News of the World v prejšnjem desetletju vdirali v telefone okoli 5800 ljudi.