Medtem ko je Zoran Janković, katerega leva lista Pozitivna Slovenija je na parlamentarnih volitvah 4. decembra prejela dva mandata več kot Janšev SDS, v pogovore s strankami šel s približnim osnutkom koalicijske pogodbe in razjasnitev spornih točk prelagal na čas po sestavi vlade, je Janša strankam predložil podroben osnutek programa, kar je olajšalo naglo sklenitev koalicijskih pogajanj.

Slovenija stoji pred največjo preizkušnjo po osamosvojitvi države, je v nekem radijskem pogovoru dejal Janša. Čas "lahkomiselnega kreditiranja" je mimo, v prihodnje se bo treba odreči vsemu, česar ne moreš financirati sam. Zadolževanje Slovenije, ki je leta 2007 uvedla evro, se je v preteklih letih tako zelo povečalo, da obstaja nevarnost, da bo morala zaprositi za finančno pomoč EU.

V njegovi vladi bo le enajst ministrov, pet manj kot doslej. Vključitev ministrstva za kulturo v ministrstvo za izobraževanje, znanost, šport in kulturo je sprožila prve proteste. Kulturni delavci in subvencionirani kulturniki opozarjajo pred propadom slovenske kulture, je članek o najnovejšem političnem položaju v Sloveniji zaključil FAZ.