Desnosredinska vlada je že septembra lani napovedala uvedbo prepovedi burk in nikabov v skladu s koalicijskim dogovorom, ki ga podpira tudi skrajna desničarska Svobodnjaška stranka Geerta Wildersa, ki je znana po protiislamskih stališčih. Vlada je odločitev sprejela, potem ko je pridobila mnenje državnega sveta o zakonu. Čeprav je državni svet v mnenju opozoril na nevarnost, da bi lahko zakon pomenil napad na versko svobodo, je Verhagen dejal, da so mnenje tega neodvisnega telesa upoštevali, uvedbo ukrepa pa utemeljil z varnostnimi razlogi, pa tudi s krepitvijo enakosti med spoloma.

Leyla Cakir, vodja organizacije muslimank Al Nisa, je na drugi strani izrazila presenečenje in pretresenost nad odločitvijo, ki po njeni oceni odvzema ženskam pravico do samoodločbe in je utemeljena na strahu. Predlog zakona predvideva prepoved nošenja burk in nikabov, ki jih nosijo nekatere muslimanke, ter pokrival, ki zakrivajo obraz, na javnih krajih, v šolah, zdravstvenih ustanovah in v javnih prevoznih sredstvih. Za kršitelje je predvidena najvišja možna denarna kazen v višini 390 evrov.

Prepoved pa ne bo veljala v verskih objektih, za osebe, ki morajo zakriti obraz iz zdravstvenih razlogov, ter pri športnem udejstvovanju, je še povedal Verhagen. Kot poudarja AP, je s tem vlada uresničila svoje predvolilne obljube, zakon pa morata potrditi še oba domova parlamenta, kar naj bi trajalo več mesecev. Vlada naj bi uveljavitev zakona pričakovala v začetku leta 2013.

Čeprav ima ukrep podporo javnosti, pa bo po oceni AP bolj simboličnega pomena, saj naj bi na Nizozemskem burke nosilo le kakih 300 žensk, pa še te se redko pojavljajo v javnosti.  Na Nizozemskem je sicer med 16,7 milijona prebivalcev milijon muslimanov, ki večinoma prihajajo iz Turčije in Maroka.  Francija in Belgija, ki imata prav tako velik delež muslimanskega prebivalstva, sta že prepovedali nošenje burk in nikabov v javnosti.