Hester si je sicer za lani prislužil pol manjšo nagrado od dveh milijonov funtov, ki jih je prejel v letu 2010. Prav tako je številka pod mejo enega milijona funtov, za katero si je menda prizadeval britanski premier David Cameron. Nagrada je v delnicah in bo izplačana komaj leta 2014, zato bi se njena vrednost lahko sicer še spreminjala navzgor ali navzdol. Vseeno se je na Hesterjev račun, na račun RBS in britanske vlade vsul plaz kritik, saj nagrada prihaja v času, ko je Velika Britanija na robu recesije, vlada pa načrtuje ostre varčevalne ukrepe. RBS je v 82-odstotni lasti države in je po reševanju s strani države odpustila okoli 34.000 ljudi.

Predsednik opozicijskih laburistov Ed Miliband je menil, da bi moral Cameron zaustaviti izplačilo nagrade. "Več mesecev je obljubljal delovanje proti pretiranim nagradam in plačam direktorjev, sedaj pa je pokimal milijonski nagradi," je bil kritičen. "Sedaj mora pojasniti, nenazadnje tudi britanskemu ljudstvu, zakaj je to dovolil." Jezo so izrazili tudi sindikati. "Na katerem planetu živijo Stephen Hester in njegovi bančni kolegi?" se je vprašal visoki predstavnik največjega britanskega sindikata Unite David Fleming. "Vzeti skoraj milijon funtov iz žepov davkoplačevalcev je skrajno gnusno in žaljivo do vsakega delavca v državi," je menil.

V RBS so na drugi strani stopili v bran nagradi, ki jo je Hester zaslužil ob letni plači 1,2 milijona funtov. "Plača Stephena Hestera odraža napredek, dosežen na področjih, o katerih smo se dogovorili z vsemi deležniki," je v izjavi pojasnil predsednik Philip Hampton. Dodal je še, da Hester ni bil nikakor povezan s skorajšnjim propadom banke in državnim reševanjem. BBC je poročal, da je se britanska vlada strinjala z izplačilom nagrade. Če bi temu nasprotovala, so se namreč bali, da bi Hester odšel skupaj z vrsto ostalih vodilnih v banki.