O posilstvih in trpinčenjih je pred tožilstvom v Osijeku v četrtek pričalo pet žensk, danes pa naj bi pričale še štiri. Po pričakovanjih bodo do konca prihodnjega tedna zaslišali približno 20 žrtev, nekaj pa jih je pričalo že decembra lani.

Te so med drugim v pričevanjih omenjale saborskega poslanca Samostojne demokratske srbske stranke (SDSS) Vojislava Stanimirovića, ki naj bi kot nekdanji uradnik uporniških Srbov v vzhodni Slavoniji žalil ujetnike.

Stanimirović je obtožbe zanikal in celo napovedal tožbo proti ženski, ki je povedala, da je pljuval na ujete ženske, ki so jih pred tem trpinčili in posiljevali. Tožilstvo je sicer objavilo, da dokazi proti Stanimiroviću za omenjena kazniva dejanja ne obstajajo.

Na Hrvaškem ni ustrezne raziskave o vojnih zločinih posilstva. Je pa bila lani objavljena knjiga z naslovom Sunčica, v kateri so objavljena pričevanja 14 žensk in moškega iz Hrvaške, ki so jih posiljevali in trpinčili v taboriščih v Srbiji. Tja so srbske sile po zasedbi Vukovarja in vzhodne Slavonije odpeljale več deset tisoč ujetnikov.

Sistematično posiljevanje

Kot navajajo v knjigi, so nekatere izmed žensk v taboriščih sistematično posiljevali vsako noč. Ena izmed prič, ki je bila v zaporu v Beogradu, je dejala, da je zanosila, a je zaradi rednih posiljevanj splavila v šestem mesecu nosečnosti. Knjigo so naslovili po osemmesečni deklici, na katero so posiljevalci metali obleke, preden so se lotili posiljevanja njene matere, ki so jo imeli za "seksualno sužnjo".

"Povabilo ženskam, ki so bile posiljene med vojno, naj se oglasijo na tožilstvu, kaže, da je država 20 let obračala glavo stran od vojnega zločina posilstva in da množična posilstva nikoli niso bila sistematično raziskovana," je izjavila urednica omenjene knjige in predsednica društva Ženske v domovinski vojni Marija Slišković.

Izrazila je pričakovanje, da bodo tožilci po zadnjih pričanjih žensk imeli dovolj dokazov, da bodo vložili obtožnice in da bodo trpinčene ženske dobile vsaj status žrtve vojne.