Dokončno odločitev naj bi ustavno sodišče sprejelo v nekaj mesecih, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Ustavno sodišče je tudi ponovilo stališče, da lustracijski postopek ne more zajeti obdobja po razglasitvi neodvisnosti Makedonije leta 1991.

Zakon o lustraciji pokriva obdobje od leta 1944 do leta 1991, ko je Makedonija z razpadom Jugoslavije stopila na samostojno pot. Nanaša se na javne uslužbence na državni ali lokalni ravni, sodnike, uslužbence policije in vojske, univerzitetne profesorje, člane verskih organizacij kot tudi na zaposlene v medijih.

Zakon, ki je bil sprejet januarja 2008, je med drugim novinarjem nalagal, da morajo pristojni komisiji predložiti notarsko overjeno izjavo, da po avgustu 1944 niso bili sodelavci obveščevalnih služb v nekdanji Jugoslaviji.

Predstavniki makedonskih medijev so v preteklih mesecih večkrat opozorili na to, da bi lahko oblasti lustracijski postopek proti novinarjem uporabile kot pritisk na medije. V letošnjem poročilu o svobodi medijev Novinarjev brez meja je Makedonija zasedla 94. od skupno 173 mest.