"Zadnje leto je bilo za Egipt zelo težko, a zelo pomembno, saj smo prešli iz enega obdobja v povsem drugačno, to, ki smo mu priča danes," je ob obletnici ljudske vstaje, ki je odnesla dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka, dejala veleposlanica, ki je na današnji slovesnosti v Ljubljani za STA spregovorila o takratnih prelomnih dogodkih v Egiptu.

Ob tem je spomnila, da se je Egipt ne samo v zadnjih 30 letih, ko mu je vladal Mubarak, ampak zadnjih 60 let soočal z veliko težavami in trdimi režimi. Zadnjih deset let Mubarakove vladavine je bilo za Egipt še posebej težkih, saj je režim postajal star in ni kazal znakov po spremembah in modernizaciji.

Glede prihodnosti Egipta veleposlanica ostaja optimistična. Že junija bodo potekale predsedniške volitve, kmalu bo oblikovana tudi komisija za pripravo ustave, ki bo upoštevala vse politične stranke in skupine.

"Ni bojazni, da bo vojska ostala na oblasti," je še zatrdila veleposlanica, ki pa je ob tem priznala, da Egipt potrebuje čas. Eno leto po njenem ni dovolj, a v dveh ali treh letih ter ob stabilni politični oblasti in uspešnem gospodarstvu bo Egipt znova pridobil svoj položaj na Bližnjem vzhodu in v svetu, je prepričana Sidomova.

Prvo obletnico prelomnih dogodkov v Egiptu obeležuje tudi razstava slik kairskega umetnika Vaela Darveša v muzeju novejše zgodovine v Ljubljani. Darveš je na slikah upodobil takratno dogajanje, kot ga je videl sam.

Med 18-dnevnimi protesti proti Mubarakovemu režimu je življenje izgubilo okoli 850 ljudi. V Egiptu so v spomin na krvave dogodke danes potekale številne slovesnosti.