Parlamentarci Sveta Evrope so na zimskem zasedanju v Strasbourgu sprejeli resolucijo, v kateri so izrazili obžalovanje zaradi stalnega kupčkanja pri delitvi položajev po etični pripadnosti v svetu ministrov BiH. Država je namreč šele ta mesec, kar 15 mesecev po volitvah, dobila premiera, vlade pa še ni oblikovala.

Če želi BiH postati "moderna demokracija", mora sprejeti reformo ustave. Pri tem mora začeti z uresničitvijo razsodbe Evropskega sodišča za človekove pravice iz leta 2009 v primeru Sejdić in Finci, ki zahteva enakopravnost vseh državljanov glede kandidature na volitvah, so še zapisali parlamentarci SE, kot so danes sporočili v Strasbourgu.

V omenjenem primeru gre za tožbo, ki sta jo na sodišče za človekove pravice leta 2006 vložila Jud Jakob Finci in Rom Dervo Sejdić. Sodišče jima je v razsodbi pritrdilo, da je ustava, ki pripadnikom določenih verskih in etničnih skupnosti onemogoča kandidaturo na volitvah, diskriminatorna ter krši mednarodne konvencije. Oba sta državljana BiH, a se zaradi spornih določil ne moreta potegovati za položaj člana predsedstva ali spodnjega doma parlamenta BiH.

Ta razsodba je za BiH pravno obvezujoča, je danes spomnila PS SE in opozoril, da bi lahko bilo članstvo BiH v SE ogroženo, če ne bo do prihodnjih volitev leta 2014 sprejela ustreznih dopolnil. Aprila letos bo minili deset let, odkar je BiH članica 47-članskega Sveta Evrope, zaradi primera Sejdić in Finci pa je bila iz vrst PS SE že v preteklosti deležna opozoril.