Mitt Romney je od začetka januarja krepko vodil v anketah na Floridi, kot kaže, pa ga je poraz v Južni Karolini drago stal. Izgubil je namreč vlogo neizogibnega zmagovalca, ki se bo 6. novembra letos na splošnih volitvah pomeril z demokratom Barackom Obamo.

V tekmi za nominacijo republikancev sta še nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum ter kongresnik iz Teksasa Ron Paul, ki pa ne kažeta pripravljenosti za skorajšnji odstop, čeprav sta sedaj v senci dvoboja med Romneyjem in Gingrichem. Danes objavljena Rasmussenova anketa na Floridi daje Gingrichu 41, Romneyju 32, Santorumu 11 in Paulu osem odstotkov podpore. Kar 32 odstotkov volivcev pa je še neodločenih.

Izbira letošnjega republikanskega predsedniškega kandidata nima primerjave v sodobni zgodovini, ki doslej še ni videla treh zmagovalcev v treh uvodnih tekmah - strankarska zborovanja v Iowi (Santorum), volitve v New Hampshireu (Romney) in volitve v Južni Karolini (Gingrich).

Republikanski volivci so razpeti med kandidatom, ki ne vzbuja nobenega navdušenja, vendar ima denar, organizacijo in sposobnost osvajanja sredinskih glasov, ki v ZDA odločajo o zmagovalcu. Vendar je volilno telo republikancev v tem času zelo jezno na Obamo, na medije, slab gospodarski položaj in še kaj. Gingrich pa ta čustva mojstrsko izrablja na televizijskih soočenjih.

To mu je zagotovilo zmago v Južni Karolini, kjer je med drugim vprašanje o varanju svoje nekdanje žene spremenil v napad na "liberalne" medije in požel velik aplavz občinstva. Skupaj s skupinami, ki ga podpirajo, je našel tudi tarčo za jezo nad usihanjem premoženja povprečnih Američanov, poleg jeze na Obamo. To so menda kapitalisti Romneyjevega kova, ki brezčutno uničujejo podjetja za dobiček.

Romney se je pokopal z zavlačevanjem objave finančnih podatkov

Romney se je medtem sam pokopal z mencanjem glede objave svojih finančnih informacij in priznanjem, da kljub svojemu bogastvu, ki je ocenjeno na več kot 200 milijonov dolarjev, plačuje le 15 odstotkov davka oziroma manj kot večina Američanov, ki davke sploh plačuje. Po lanski anketi ameriške tiskovne agencije AP naj bi bilo teh le slaba polovica.

Republikance drevi čaka novo soočenje, ki ga v Tampi organizira televizija NBC. Romney pa namerava v torek objaviti svojo davčno napoved iz leta 2010, kar naj bi zmanjšalo ostrino napadov. Obenem mu ne preostane drugega, kot da se iz umirjenega, samozavestnega politika, ki si noče mazati rok z napadi, prelevi v politika, ki bo znal osvajati tudi srca ne le glav volivcev ter udariti po Gingrichu.

To je že začel na političnih zborovanjih v nedeljo in danes na Floridi. Opozoril je, da se je Gingrich po štirih letih poslovil s položaja predsednika predstavniškega doma osramočen in s kaznijo 300.000 dolarjev za etične prekrške. Izkazal naj bi se kot zelo slab vodja, ki je povzročal spore med člani svoje stranke.

Zadnja nepremičninska kriza je posebej močno udarila po Floridi, kjer so cene hiš in stanovanj do leta 2007 letele v nebo. Hiša, ki je bila leta 2006 ali 2006 naprodaj za 200.000 dolarjev, je sedaj vredna le še polovico.

V mešetarjenje z vrednostnimi papirji na podlagi drugorazrednih hipotek sta bili vpleteni tudi paradržavni hipotekarni podjetji Fannie Mae in Freddie Mac, ki sta danes osovraženi, še posebej na trgih, kot je Florida. Romney opozarja, da je bil Gingrich v 15 letih, odkar je zapustil kongres, med drugim tudi lobist za obe podjetji ter zahteva, naj objavi koliko denarja sta mu plačali.