Množica je na ulicah zahtevala usmrtitev Saleha. "To je naša dolžnost. Da usmrtimo krvnika," je vzklikala jezna množica na enem izmed trgov v Sani, središču gibanja za demokracijo, ki se že od januarja lani zavzema za Salehov odhod z oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nobene imunitete na račun krvi naših mučenikov"

Protestniki so nosili različne transparente, s katerimi so pozivali parlament, naj spremeni svojo odločitev. "Poslancem sporočamo, da ne bo nobene imunitete na račun krvi naših mučenikov," so vztrajali protestniki in imeli v mislih več sto tistih, ki so bili ubiti med vladno nasilno zadušitvijo protestov. Množica se je skušala prebiti tudi ameriškega veleposlaništva v Sani, a so jo varnostne sile pri tem ustavile.

Jemenski parlament je v soboto potrdil omenjeni sporen zakon, ki zagotavlja dolgoletnemu predsedniku Salehu in članom njegovega režima imuniteto pred sodnim pregonom. V skladu z dogovorom med sprtimi stranmi v Jemnu bo Saleh sicer v zameno za imuniteto odstopil s položaja predsednika.

Sporni zakon daje Salehu popolno imuniteto za vse, kar je storil v času svoje 33-letne vladavine, njegovim sodelavcem pa delno imuniteto. Glede slednje zakon pojasnjuje, da se Salehovih pomočnikov ne sme kazensko preganjati zaradi "dejanj, ki so bila politično motivirana in izvršena pri opravljanju njihovih dolžnosti". Kot izrecno dodaja, pa se imuniteta ne nanaša na morebitna teroristična dejanja.

Ljustvo prosil, naj mu odpusti za "pomanjkljivosti"

Državni mediji so danes predvajali Salehov nagovor, v katerem je ljudstvo prosil, naj mu odpusti morebitne "pomanjkljivosti", storjene med 33-letno vladavino. Povedal je, da odhaja v ZDA na zdravljenje, vrnil pa da se bo kot vodja vladajoče Splošne ljudske kongresne stranke. Neimenovani vir blizu Salehu je za AFP potrdil, da je predsednik že odpotoval iz Sane, ni pa povedal, kam je namenjen.

Saleha obtožujejo, da je načrtno ubil več sto ljudi, tudi s pomočjo ostrostrelcev. Za nasilje naj bi bila odgovorna predvsem republikanska garda pod vodstvom Snjegovega sina.