Za napad na pripadnike etnične skupine Sajava, ki so pretežno krščanske veroizpovedi, je njihov predstavnik okrivil pripadnike večinoma muslimanske skupine Hausa-Fulani.

Razmere v Kanu, kjer je bilo po zadnjih podatkih v soboto ubitih najmanj 180 ljudi, so se medtem nekoliko umirile, tako da so odpravili 24-urno policijsko uro. Odslej policijska je policijska ura v veljavi od zore do mraka.

Pred tem so poročali o najmanj 162 smrtnih žrtvah sobotnega napada, zdravniki iz največjih bolnišnic v mestu pa so danes sporočili, da so našteli 180 žrtev, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Eden od zdravnikov je celo ocenil, da se bo število mrtvih povzpelo na 250.

To je najhujši napad skupine Boko Haram doslej v Nigeriji. Ti skrajni islamisti si prizadevajo za uvedbo šeriatskega prava v državi. V mestu Port Harcourt so sicer danes prijeli pet pripadnikov gibanja, ki jih sumijo, da so pripravljali napad.

Danes popoldne naj bi mesto po napovedih obiskal nigerijski predsednik Goodluck Jonathan, ki je napade obsodil. Obsodbam iz mednarodne skupnosti sta se pridružila tudi generalni sekretar ZN Ban Ki Moon in zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton.