Ali novi sporazum nadomešča t.i. pakt o prijateljstvu, ki sta ga podpisala Gadafi in prejšnji italijanski premier Silvio Berlusconi, v času državljanske vojne v Libiji pa je bil zamrznjen, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni jasno. Je pa libijski premier ob podpisu nakazal, da so stari pakt o prijateljstvu zaenkrat "postavili na stranski tir".

"Eden od členov (pakta o prijateljstvu) pravi, da ga je mogoče ponovno preučiti. Libija se je spremenila. Tisto pogodbo je podpisala ena sama oseba. Pomembno je, da je odnos prijateljski ter utemeljen na vzajemnem spoštovanju in upoštevanju," je na novinarski konferenci poudaril al Kib.

Pakt o prijateljstvu iz leta 2008 je bil sicer za obe državi pomemben korak, saj je omogočal milijardne investicije tako Italije v Libiji kot tudi obratno. Italija se je v njem tudi strinjala, da Libiji v obdobju 25 let izplača večmilijardno odškodnino za nekdanjo kolonialno nadvlado ter zgradi kakih 1700 kilometrov avtoceste vzdolž libijske obale.

V skladu s paktom zelo ugodne trgovinske pogoje je izkoristilo več kot 180 italijanskih podjetij, med njimi Finmeccanica, Impreglio in Eni, ki je postalo največje tuje energetsko podjetje v Libiji, piše AFP.

Deklaracija iz Tripolisa sedaj odpira novo poglavje v odnosih med državama. Angleška različica deklaracije med drugim pravi, da je njen cilj "odpreti nova obzorja za medsebojno sodelovanje v dobro dveh prijateljskih narodov ter uresničiti novo vizijo Libije kot odgovor na veličastno revolucijo 17. februarja".

Neimenovani diplomat v Montijevi delegaciji je za AFP dejal, da deklaracija med drugim dovoljuje Italiji, da Libiji ponudi svoje tehnološke in informacijske storitve, s katerimi ji bo pomagala okrepiti njen "knowhow" na civilnem in obrambnem področju.

Nekdanja kolonialna sila Italija je bila vse do začetka državljanske vojne februarja lani ena najtesnejših in trgovsko pomembnih partneric režima Moamerja Gadafija. Gadafi je bil Berlusconijev osebni prijatelj in večkrat ga je kot častnega gosta sprejel v Rimu.

Kljub temu je Italija lani sprejela odločitev o sodelovanju v Natovi operaciji v Libiji, kasneje pa je bila tudi ena prvih držav, ki so libijski prehodni svet priznale kot legitimno libijsko oblast. Decembra je Rim obiskal predsednik libijskega prehodnega sveta Mustafa Abdul Džalil.