Sarkozy je v pismu, ki ga je objavilo francosko veleposlaništvo v Ankari, med drugim izrazil upanje, da bo prevladal razum in da bosta državi ohranili dialog kot vse zavezniške in prijateljske države. V pismu je francoski predsednik še zapisal, da zakon, ki ga je že sprejel spodnji dom francoskega parlamenta, v ponedeljek pa bo o njem odločal še zgornji dom, ni uperjen proti kaki državi ali narodu.

Turški zunanji minister Ahmet Davutoglu je danes Francijo oz. francoske senatorje znova pozval, naj v skladu z evropskimi vrednotami zakon zavrnejo. "Tisti, ki izkoriščajo zgodovino, bodo sami trpeli izkoriščanje," je med drugim dejal v televizijskem nastopu. Francoski senatorji bodo v ponedeljek odločali o spornem zakonu, ki ga je decembra kljub ostrim protestom Turčije že sprejela narodna skupščina. Zaradi spornega zakona je Ankara minuli mesec zamrznila politične in vojaške odnose s Francijo ter zagrozila z nadaljnjimi ukrepi, če ga potrdi tudi senat oz. na koncu še Sarkozy.

Posebna komisija zgornjega doma francoskega parlamenta je sicer v sredo sprejela pobudo, v kateri je ocenila, da je zakonski predlog v nasprotju z ustavo. Kljub temu bo senat zakon najverjetneje izglasoval, saj naj bi mu bila naklonjena večina senatorjev. Francija je kot prva večja evropska država že leta 2001 priznala obstoj genocida nad Armenci, z zakonom pa bo vsako zanikanje tega genocida postalo kaznivo dejanje, za katero je zagroženo do leto dni zapora in denarna kazen v višini 45.000 evrov.

Po armenskih podatkih je bilo v pobojih v otomanskem imperiju med letoma 1915 in 1917 ubitih prek milijon in pol ljudi, medtem ko Turčija trdi, da je bilo žrtev med 250.000 in 500.000. V Ankari tudi zavračajo označevanje pobojev za genocid.