Al Deb se je pri trditvi po poročanju egiptovskih medijev skliceval na zakon, ki ga je sprejel nekdanji egiptovski predsednik Anvar al Sadat po koncu egiptovsko-izraelske vojne leta 1973.

Zakon določa, da lahko vsak častnik, ki je sodeloval v vojni, vojaški čin obdrži do smrti. Mubarak je tako po odstopu s predsedniškega položaja ponovno postal general Mubarak, je praktične posledice zakona pojasnil al Deb in dodal, da mu lahko v tem primeru sodi le vojaško sodišče.

Prav tako se je skliceval na odlok trenutno vladajočega vrhovnega vojaškega sveta, ki določa, da je "le vojaško sodišče pristojno za sojenje v procesih o nezakonitih dobičkih vojske". "Obtožbe, ki jih nekdanjemu predsedniku očita državni tožilec in se nanašajo na nezakonite dobičke, posledično niso sprejemljive," je poudaril al Deb.

Zahtevajo smrtno kazen

Z današnjim govorom se je zaključil zagovor obrambe Mubaraka, proti kateremu se je proces začel 3. avgusta 2011. Egiptovsko državno tožilstvo je za Mubaraka zahtevalo smrtno kazen zaradi nasilnega obračunavanja s protirežimskimi protestniki med demonstracijami februarja lani, ki so ga prisilile k odstopu.

Med zagovorom obtoženca je al Deb v preteklih dneh med drugim poudaril, da ni nobenih dokazov, da bi bil dolgoletni predsednik odgovoren za smrt več kot 850 protestnikov med vstajo, podrobno pa je opisal tudi Mubarakove dosežke in poudaril, da gre za spoštovanja vrednega človeka, ki ni žejen krvi.

Poleg Mubaraka na zatožni klopi sicer sedi še deset ljudi - bivši notranji minister Habib al Adli in šest visokih policijskih častnikov, ki so obtoženi odgovornosti za nasilno zadušitev množičnih protirežimskih protestov med 18-dnevno vstajo v Kairu, ter Mubarakova sinova Ala in Gamal in poslovnež Husein Salem, ki so obtoženi korupcije. Mubarak je obtožen obojega.