Rusija je Otok obtožila vohunjenja že januarja 2006, zdaj pa se je prvič zgodilo, da je kdo v Veliki Britaniji obtožbe javno priznal.

Jonathan Powell, vodja osebja bivšega premiera Tonyja Blaira, je v BBC-jevi dokumentarni seriji Putin, Rusija in Zahod (predvajati jo bodo začeli 19. januarja na programu BBC Two) povedal, da je bilo "sramotno", toda "jasno je, da so za to vedeli že nekaj časa in to hranili za politične namene".

Zgodbo so najprej predvajali na ruski televiziji, ki je objavila reportažo o kamnu, ki je vseboval elektronsko opremo in so ga uporabljali britanski diplomati, da so sprejemali in oddajali informacije.

Posnetek je prikazal moškega, kako hodi po pločniku na moskovski ulici, se počasi ustavlja, pogleda kamen in nato spet pospeši korak. Nato so na isti ulici pokazali drugega moškega, ki pripešači mimo in pobere kamen.

Ruska varnostna služba, FSB, je kamen povezala z obtožbami, da britanske varnostne službe skrivaj financirajo ruske prodemokratične skupine in skupine, ki se borijo za človekove pravice.

Kmalu za tem je takratni predsednik Vladimir Putin uvedel zakon, ki nevladnim organizacijam prepoveduje financiranje s strani tujih vlad. Veliko takšnih organizacij je posledično prenehalo z delovanjem.