Kim Jong Nam je najstarejši sin pokojnega ljubljenega vodje in polbrat Kim Jong Una, novega vodje Severne Koreje. Nam je prepričan, da bo njegovemu mlajšemu bratu spodletelo pri vodenju vase zaprte države, je v knjigi zapisal Yoji Gomi.

"Ni mu všeč, da je njegov mlajši brat prevzel oblast,“ je Gomi zapisal v knjigi "Moj oče, Kim Jong Il, in jaz", ki je v Tokiu danes prispela na prodajne police knjigarn. "Meni, da mu ne bo uspelo. Meni, da ima premalo izkušenj, da je premlad in da ni imel dovolj časa za priprave. To so trije razlogi, zaradi katerih meni, da mu bo spodletelo.“

Tihotapljenje na Japonsko zaradi Disneylanda

Kim Jong Nam je javnosti najbolje poznan sin Kim Jong Ila, znan je predvsem po številnih neumnostih, ki jih je napravil, in (začasnem) življenju izven domovine (ravno zaradi tega ni bi bil več Ilov najljubši sin). Plejboj, ki ima težave z odvečnimi kilogrami, je očeta razbesnel že pred desetletjem, saj se je s ponarejenimi dokumenti skušal vtihotapiti na Japonsko – da bi obiskal Disneyland. Trenutno živi na Kitajskem, vsake toliko časa pa se pojavi v japonskih medijih.

In ravno na enem od "druženj“ z novinarji sta se Nam in Gomi prvič srečala leta 2004 v Pekingu, kjer sta si izmenjala kontakte in si občasno pisala. V zadnjih letih sta se še malo bolj zbližala in si izmenjala kakšnih 150 sporočil, pravi novinar, lani pa sta se dobila in opravila nekaj daljših pogovorov.

Inteligenten, odprt in dovzeten za spremembe

Gomi je bil najbolj presenečen nad tem, da je Nam izjemno inteligenten in da ima široko splošno znanje, poleg tega pa je izjemno odprt do sprememb, zlasti do gospodarskih reform. "Očetova politika, po kateri je vojska vedno prva na vrsti, mu ni bila všeč. Želel je sprejeti ekonomske reforme in državo odpreti tudi tujini,“ je zapisal v knjigi.

Nam je Gomiju povedal, da je bil oče sicer strog, a je imel dobro srce, na sina se je spomnil ob posebnih priložnostih. "Poklical ga je na njegov rojstni dan,“ je zapisal. S polbrati ni imel stika, saj so s tem sledili tradiciji, da potencialne naslednike vzgajajo ločeno. O tem Kim Jong Il mnogo let ni želel govoriti, saj bi se moral tako soočiti z lastno smrtjo, pogovori o nasledniku pa so se začeli vrstiti, ko je njegova bolezen napredovala.

Mlajši brat brez vizije

Tako Nam kot Un sta se šolala v Švici in ravno tam je starejši od bratov sprejel odločitev, da bi morala Severna Koreja z odprtimi rokami sprejeti ekonomske reforme. Prepričan pa je, da njegov mlajši brat ne bo imel zadostne moči, da bo to storil sam. "Strah ga je, da Un nima nikakršnih idej in vizije o teh reformah,“ je dodal Gomi.

Profesor Andrej Lankov z univerze Kookmin pravi, da se je Kim Jong Nam v preteklosti velikokrat pojavljal v javnosti, a je od notranjega kroga režima vedno uspešno držal distanco. Profesor je prepričan, da so njegovi najnovejši komentarji le odziv normalnega, inteligentnega človeka, ki dobro pozna situacijo v Severni Koreji. "Morda ima ravno ta pametni, pretežki plejboj z Macaua največje možnosti za fizično preživetje od vseh Ilovih otrok,“ je dejal.

"Dolgoročno gledano se bo zgodovina Severne Koreje končala slabo. Morda bomo videli puč, revolucijo, zaroto … kajti dolgoročno ta sistem ne more preživeti,“ je dodal. "Nam je zunaj, je na varnem. Prav mogoče je, da bo veliko njegovih bratov prej ali slej umrlo nasilne smrti, verjetno pa je, da bo sam dočakal visoko starost, v kateri bo pisal spomine in razlagal, kako slabo so ljudje razumeli njegovo družino.“