Južna Karolina je zelo konservativna država, kjer je večina volivcev republikancev, med njimi jih je prek polovica pripadnikov zelo konservativnih protestantskih veroizpovedi, odločnih podpornikov pravice do orožja, ne manjka pa niti vojakov in veteranov.

Pravo prizorišče torej za "bombastičnega" Gingricha in nekoliko manj za vodilnega kandidata, nekdanjega guvernerja zvezne države Massachusetts Mitta Romneyja, ki pa mu soočenje kljub vsemu ni zadalo smrtnega udarca.

Vendar je večer pripadel nekdanjemu predsedniku zveznega kongresa Gingrichu, ki je decembra in v začetku januarja v anketah Južne Karoline še premočno vodil. Danes imajo republikanci še eno televizijsko soočenje na CNN, v soboto pa so volitve.

Romney je Gingricha s pomočjo tako imenovanih odborov za politično akcijo (PAC), ki lahko oglašujejo za kandidata, vendar z njim ne smejo biti povezani, uničil v Iowi. Zmagi v Iowi je Romney dodal zmago v New Hampshireu. V ponedeljek je od tekme odstopil nekdanji guverner Utaha Jon Huntsman in je podprl Romneyja, ki še vedno vodi v anketah Južne Karoline.

Gingrich in ostali Romneyjevi konkurenti se zavedajo, da je v Južni Karolini zadnja priložnost, da ga ustavijo na poti do nominacije, zato so v ponedeljek sneli rokavice.

Teksaški guverner Rick Perry je Romneyja vprašal, kdaj bo objavil svojo davčno napoved. Romney je mencal, na koncu pa dejal, da bo to storil aprila, če že mora. Romneyjevo premoženje se ocenjuje na okrog 200 milijonov dolarjev in s tem volivcem težko predstavlja kot nekdo, ki razume njihove težave.

Gingrich in Perry sta Romneyja napadala tudi zaradi vodenja podjetja za tvegane naložbe Bain Capital, ki je reševalo ali spravljalo v stečaj podjetja v težavah. Romney je priznal, da je bilo nekaj delovnih mest izgubljenih, čeprav menda zaradi nepoštene kitajske konkurence, "ki jo dovoljujejo takšni, kot je demokratski predsednik Barack Obama".

Vmešal se je tudi nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum. Romneyja je kritiziral zaradi nasprotovanja volilni pravici nekdanjih zapornikov, ki jo sam presenetljivo podpira. Romney je zatrdil, da bi nekdanjim zapornikom odvzel volilno pravico do smrti.

Velik aplavz je požel teksaški kongresnik Ron Paul, ko je zagotovil, da bi povsem odpravil davke za vse posameznike. Obenem je bil deležen tudi najglasnejših žvižgov, ko je dejal, da agresivna zunanja politika ZDA ustvarja sovražnike. "Se lahko čudimo, da so jezni na nas, če jih bombardiramo?" se je vprašal. Prav tako je bil proti pobijanju terorističnih osumljencev brez sojenja.

Gingrich je glede tega citiral nekdanjega predsednika ZDA Andrewa Jacksona. "Imel je dobro zamisel kaj narediti s sovražniki Amerike. Pobijmo jih," je dejal in požel stoječe ovacije. Pobijal bi jih tudi Romney, Perry pa je odločno branil marince, ki so urinirali po truplih talibanov v Afganistanu in kritiziral Obamovo administracijo za obsodbe takšnega početja. Tudi on je bil deležen aplavza.

Soočenje je potekalo na nacionalni praznik dan Martina Luthra Kinga mlajšega, velikega borca za državljanske pravice temnopoltih.

Gingrich se je temu dela prebivalstva ZDA zameril, ker je nedavno namignil, da so odvisni od socialne podpore, sam pa bi jih raje naučil delati. V ponedeljek je pri tem vztrajal in med belimi republikanci Južne Karoline požel glasen aplavz.