Portal Live Science pa poroča, da bi lahko istospolno usmerjeni starši v svojih otrocih spodbudili talente, ki jih heteroseksualni starši ne bi nikoli. "Homoseksualni starši so v povprečju bolj motivirani, bolj predani kot heteroseksualni, saj so se zavestno odločili, da bodo postali starš," razlaga psihologinja na univerzi Clark v Massachusettsu Abbie Goldberg, ki raziskuje starševstvo v razmerjih istospolno usmerjenih staršev.

Geji in lezbijke namreč le redko postanejo starši "po nesreči", če to primerjamo s 50 odstotki nenačrtovanih nosečnosti med heteroseksualci, pa Goldbergova meni, da "se to prenaša na večjo predanost in ukvarjanje z otrokom".

Mnoge raziskave so že pokazale, da otroci z istospolno usmerjenimi starši dosegajo enake rezultate, da njihovo duševno zdravje prav nič ne trpi, ti otroci pa so tudi bolj odprti in tolerantni do drugačnih.

Katoliki so raje šli v ukinitev posvojitvenih organizacij

V ameriški zvezni državi Illinois se je pred kratkim pojavil škandal – katoliške dobrodelne posvojitvene organizacije so se novembra odločile, da prenehajo s svojim delom, saj so zvezne oblasti zagrozile, da jim bodo priprle finančno pipico, če bodo te še naprej diskriminirale istospolno usmerjene pare. Namesto da bi se uklonile, so katoliške dobrodelne organizacije raje prenehale z delovanjem.

Ameriške raziskave pa so pokazale, da so gejevski in lezbični pari pravzaprav dobra rešitev za otroke, ki čakajo na posvojitev. Poročilo dveh ameriških inštitutov iz leta 2007 je pokazalo, da je z istospolno usmerjenimi posvojitelji med letoma 2000 in 2002 živelo 65 tisoč otrok, še 14 tisoč otrok pa je čakalo na posvojitev s strani istospolno usmerjenih staršev.

Istospolno usmerjeni posvojitelji lahko otrokom nudijo ljubeč dom

Oktobra lani se je v raziskavi posvojitvenega inštituta Evana B. Donaldsona pokazalo, da so istospolno usmerjeni pari pri več kot 300 posvojitvenih agencijah v desetih odstotkih posvojili otroke, starejše od šestih let – gre za starost, po kateri posvojitve niso pogoste. Okoli 25 odstotkov je bilo posvojitev otrok, starejših od treh let. 60 odstotkov gejevskih ali lezbičnih parov posvoji otroke, ki niso enake rase ali narodne pripadnosti – to je pomembno, saj otroci, ki pripadajo manjšinam, sicer težje najdejo posvojitelje. Več kot polovica otrok, ki so jih posvojili istospolno usmerjeni pari, je imela posebne potrebe.

Sicer poročilo ni neposredno primerjalo želja heteroseksualnih in homoseksualnih posvojiteljev, vendar pa kaže na to, da je pri gejih in lezbijkah večja verjetnost, da bodo posvojili starejše, manjšinske otroke ali pa otroke s posebnimi potrebami. Del tega gre pripisati željam samih posvojiteljev, del pa tudi diskriminaciji s strani agencij, ki "težavnejše" otroke raje dodeli "manj zaželenim“, kot se izrazijo socialni delavci, staršem.

David Brodzinsky, ki je vodil zgoraj omenjeno raziskavo, je za LiveScience povedal, da so v splošnem geji in lezbijke veliko bolj naklonjeni "odprtim" posvojitvam, ko otrok ohrani stik tudi s svojimi biološkimi starši. Statistika tudi kaže, da Američani, ki dajo svojega otroka v posvojitev, v splošnem ne nasprotujejo temu, da bi otroka posvojil istospolno usmerjeni par. "Zanimivo je, da je majhen, toda vseeno znaten odstotek mater, ki se zavestno odločijo, da bodo otroka dale v posvojitev dvema moškima, tako da bodo one še vedno ostale edine matere temu otroku," razlaga Brodzinsky.

Otroci niso prav nič na slabšem

Kot je omenjeno že zgoraj, so številne raziskave tudi pokazale, da tako biološki kot tudi posvojeni otroci istospolno usmerjenih parov glede na duševno zdravje, funkcioniranje v družbi in uspeh v šoli niso prav nič na slabšem kot njihovi vrstniki s heteroseksualnimi starši. Judith Stacey, ki je leta 2010 preučila praktično vse študije starševstva gejev in lezbijk, je za LiveScience povedala, da "glede na raziskave ni prav nobenega dvoma, da otroci z dvema lezbičnima materama odrastejo ravno tako dobro prilagojeni in uspešni" kot otroci staršev različnih spolov. Je pa dodala, da obstaja zelo malo raziskav o otrocih z dvema očetoma, vseeno pa Staceyeva domneva, da bodo homoseksualni moški "v povprečju najboljši starši".

Staceyeva priznava, da je to le špekulacija, vendar pa je dejstvo, da če morajo lezbične matere resnično načrtovati otroka, je to še težje za dva očeta. Tisti geji, ki se bodo odločili za starševstvo, bodo temu posledično resnično predani. Med njimi bo tudi manj starševskih konfliktov, dodaja Staceyeva, saj večina lezbijk uporabi spermo darovalcev, da dobijo otroka, kar pomeni, da je ena od mater biološka druga pa ne – to lahko med njima sproži konflikt, saj se ena od mater morda počuti bliže otroku.

Gejevska očeta idealna starša?

"Pri gejevskih očetih ne bo tega dejavnika. Nihče od njiju ne bo zanosil, dojil, tako da v zvezi ne bo asimetričnosti,“ razloži Staceyeva, ki zaključi, da ljudje, ki trdijo, da otrok potrebuje tako očeta kot mamo, narobe interpretirajo raziskave – veliko raziskav s takšnim zaključkom namreč primerja otroke staršev samohranilcev z otroci poročenih parov – dva dobra starša sta definitivno boljša kot le en dober starš, toda en dober starš je boljši od dveh slabih. Spol pa tu ne igra nobene vloge – res je, da najdemo velike razlike med starši različnih spolov, vendar pa so razlike med starši istega spola še vedno veliko večje, še dodaja Staceyeva.

Dejstvo je, da se edina konstantna razlika med otroki istospolno usmerjenih in heteroseksualnih parov pravzaprav pokaže pri strpnosti do drugačnih, pravi Goldbergova, ki je leta 2007 opravila poglobljene intervjuje s 46 odraslimi osebami, ki so imele vsaj enega istospolno usmerjenega starša. 28 jih je spontano priznalo, da se čutijo bolj strpne in da imajo večjo sposobnost empatije kot tisti, ki so odraščali ob dveh heteroseksualnih starših.

"Takšni posamezniki menijo, da so se njihovi pogledi na družino, spol, seksualnost med odraščanjem z istospolno usmerjenimi starši zelo obogatili," razloži Goldbergova.

Težava je v zakonodaji

Sociolog Brian Powell pa izpostavlja slabo stran odraščanja pri istospolno usmerjenih starših – ki pa za to pravzaprav niso nič krivi: "Predstavljajte si, da ste otrok in živite v državi z dvema staršema, v kateri ima le eden od njiju zakonito pravico do skrbništva. V tej situaciji družine drugi ne vidijo kot pravo oziroma avtentično. To je resnično slaba stran."

V intervjuju je 23-letni moški, ki je odraščal ob dveh lezbičnih materah, Goldbergovi zaupal: "Ravno o tem sem razmišljal z nekaj prijatelji in komajda sem zadržal solze, ko sem razmišljal o tem, kako drugačno bi bilo moje življenje, če bi bile istospolne poroke legalizirane pred 25 leti. Kulturni, pravni status istospolnih parov vpliva na družinsko življenje istospolnih družin – kako se vidimo v zvezi s širšo kulturo, če se vidimo sprejete ali ne."