Sirska uradna tiskovna agencija Sana je poročala, da pomilostitev velja za zločine, storjene med 15. marcem 2011 in letošnjim 15. januarjem, in sicer za tiste, ki so miroljubno protestirali in ki imajo nedovoljeno orožje. Pomilostitev bo veljala tudi za vse tiste, ki bodo do 31. januarja izročili orožje, pa tudi za vse dezerterje, ki se bodo do takrat predali, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Ni jasno, koliko zapornikov bodo ob tokratni pomilostitvi izpustili. Od začetka upora poti režimu predsednika al Asada lanskega marca so po navedbah Sane izpustili skoraj 4000 zapornikov v okviru več amnestij, ki jih je razglasil al Asad. Opozicija trdi, da v zaporih ostaja več tisoč ljudi, režim pa tudi obtožuje načrtnega nasilja nad protestniki, ki je doslej zahtevalo že več kot 5000 življenj.

Sirski režim ne priznava teh obtožb. Za nasilje obtožuje oborožene tolpe, zahodne države pa, da kujejo zaroto proti Siriji.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa je na konferenci o demokraciji v arabskem svetu danes v Bejrutu poudaril, da "veter sprememb ne bo prenehal pihati" in da ogenj, ki se je začel v Tuniziji, ne bo ugasnil. Menil je tudi, da revolucije arabske pomladi kažejo, da ljudje več ne pristajajo na tiranijo. "Znova pozivam sirskega predsednika - ustavite nasilje. Ustavite ubijanje svojih ljudi, zatiranje vodi v slepo ulico," je dejal.