WantChina Times poroča, da zaposleni od vodstva podjetja zahtevajo višje plače, vodstvo pa je delavcem postavilo ultimat, naj dajo odpoved in sprejmejo odpravnino, ali pa nadaljujejo z delom brez dviga plač.

Časopis poroča, da se je večina delavcev odločila za odpoved delovnega razmerja, a jim pri Foxconnu odpravnin niso izplačali. Delavci so na samovoljno potezo delodajalcev odgovorili tako, da so splezali na vrh tovarne in zagrozili s skokom, če jim vodstvo ne izplača obljubljenih odpravnin.

Kolektivni samomor so odpovedali šele po pogovoru z županom, do danes pa še vedno ni znano, kakšen dogovor med zaposlenimi in delavci je župan uspel doseči, da so se razočarani delavci odločili, da prekinejo s samomorilskim protestom.

Foxconn ima sicer sedež na Tajvanu, gre pa za največjega svetovnega proizvajalca elektronskih naprav, v preteklosti pa so že polnili strani časopisov zaradi nemogočih delovnih pogojev v njihovih tovarnah.

Prejšnjega maja so v eksploziji v enem od Foxconnovih obratov umrli trije delavci, v prvih petih mesecih leta 2010 pa je z visokih zgradb skočilo najmanj 16 Foxconnovih delavcev. Takrat je umrlo 12 delavcev. Zaradi teh dogodkov pa je podjetje svoje delavce tudi prisililo, da podpišejo zaobljubo, da ne bodo storili samomorov.

Foxconn na Kitajskem v tem trenutku zaposluje več od milijona ljudi, prejšnje leto pa so sporočili, da v nekaterih obratih človeško delavno silo namerava zamenjati z roboti.