Strategijo so predstavili prejšnji teden in je ameriški odgovor na novo strategijo obrambe Kitajske, ki jo ZDA dojemajo kot vojaško nevarnost. Bistvo ameriške strategije je v tem, da bo le ta ojačala vojaško prisotnost ZDA v Aziji, na kar se je Kitajska ostro odzvala in ZDA opozorila, naj pazijo, kaj govorijo in delajo.

Združene države Amerike bodo tako povečale prisotnost vojaških sil v Aziji s ciljem, da ustavijo razvojne možnosti Kitajske. Povečali bodo sile na Japonskem in v Južni Koreji, na avstralsko območje pa bodo poslali mornarico, vojsko in letalske sile.

"Pozorno bomo spremljali vpliv, ki ga bo imela odločitev ZDA na azijsko-pacifiško regijo, pa tudi na spremembe na ravni globalne varnosti,“ so zapisali v poročilu kitajskega ministrstva za obrambo, kar je tudi najbolj oster odziv na strategijo, predstavljeno pretekli teden.

Ameriške obtožbe proti Kitajski so, tako se je izkazalo, popolnoma neutemeljene. "Upamo, da bodo ZDA na Kitajsko in njeno vojsko gledale na objektiven in racionalen način, da bodo pazili, kaj bodo rekli in delali, ter naredili več za koristen razvoj odnosa med dvema državama in njunima vojskama,“ so še zapisali.