"Vse jedrske dejavnosti, predvsem bogatenje urana v Natancu in Fordu, nadzoruje Mednarodna agencija za jedrsko energijo," je Soltanieh izjavil v pogovoru za iransko televizijo v arabskem jeziku Al Alam. Vodja iranske organizacije za jedrsko energijo Ferejdun Abasi Davani je v soboto sporočil skorajšnje odprtje jedrskega objekta v Fordu. Po njegovih navedbah naj bi tam obogatili uran s 3,5 do 4 odstotkov na 20 odstotkov. "Objekt v Fordu je tako kot tisti v Natancu zasnovan tako, da ga sovražnik ne more uničiti," je dodal. Iran zagotavlja, da je uran, obogaten na 20 odstotkov, namenjen za izdelavo goriva za raziskovalni reaktor v Teheranu. Bogatenje urana je v središču spora med Iranom in mednarodno skupnostjo, ki se boji, da je iranski jedrski program namenjen razvoju jedrskega orožja, kar Teheran vztrajno zanika.

ZDA ne bodo dovolile iranske blokade Hormuške ožine

Ameriški obrambni minister Leon Panetta je v nedeljo za televizijo CBS dejal, da ZDA Iranu ne bodo dopustile blokade Hormuške ožine ob vhodu v Perzijski zaliv. Za ZDA bi bil to "prestop rdeče črte", na katerega bi odgovorile, je dejal. Iz Irana zadnje dni in tedne prihajajo grožnje in svarila ameriški mornarici, naj ne pošilja bojnih ladij nazaj v Perzijski zaliv, od koder so se začasno umaknile v času zadnjih pomorskih manevrov Irana. Ameriški analitiki sicer ocenjujejo, da gre za napihovanje pred domačo javnostjo oziroma za odvračanje pozornosti s sankcij zaradi jedrskega programa, katerih posledice naj bi iransko gospodarstvo že začelo čutiti.

Kljub grožnjam se ameriška mornarica ne namerava umakniti in je pred dnevi celo pomagala iranskim ribičem, ki so jih v Arabskem morju zajeli somalijski pirati. Skozi Hormuško ožino potuje petina vse svetovne nafte, zato ni dvoma, da bo ZDA poskrbele za nemoteno oskrbo. Panetto je na istem programu televizije CBS podprl tudi načelnik štaba združenih poveljstev ameriških oboroženih sil general Martin Dempsey. Priznal je, da sicer Iran lahko zapre Hormuško ožino, ker ima za to potrebna sredstva. "Ampak sprejeli bomo ukrepe, da ožino ponovno odpremo," je dodal.