Omenjeno dovoljenje, da sme iz zasebnih razlogov zapustiti Zagreb oziroma odpotovati v Split, je bivši premier dobil v četrtek za obdobje od 6. do 10. januarja.

Sanaderjev oče je umrl leta 2007, v okolici Splitu pa živi tudi eden izmed njegovih treh bratov, Vinko Sanader, ki je katoliških duhovnik. Ta naj bi bivšega premiera danes skupaj z bolno materjo danes tudi pričakal v družinski hiši, piše Hina.

Sanaderju so sredi decembra dovolili, da se brani s prostosti, pred izpustitvijo pa je moral vplačati 12,6 milijona kun (1,7 milijona evrov) varščine, kar je najvišja varščina v zgodovini hrvaškega pravosodja.

Preden so ga izpustili na prostost, je sodišču zagotovil, da se ne bo skrival in ne bo zapuščal Zagreba brez dovoljenja sodišča. Poleg tega je sodišču izročil svoj potni list, vsak prvi ponedeljek v mesecu pa se mora javiti na pristojnem sodišču v Zagrebu.

Če bo prekršil katerega od teh pogojev, bi država zasegla varščino, Sanader pa bi se moral vrniti v preiskovalni pripor, v katerem je prestal dobro leto, potem ko so ga 9. decembra 2010 prijeli v Avstriji. Na Hrvaško so ga prepeljali sredi julija lani.

Sojenje proti Sanaderju zaradi vojnega dobičkarstva in sprejetja nezakonite provizije v primeru Hypo Alpe Adria Banke ter podkupovanja v primeru madžarskega Mola se bo nadaljevalo sredi januarja.

Konec lanskega leta je bila proti njemu vložena tudi obtožnica v primeru Fimi-media, pred nekaj dnevi pa je več hrvaških časnikov napovedalo, da bo v kratkem sledila še obtožnica v primeru prodaje podcenjene elektrike Hrvaškega elektrogospodarstva (Hep).