Gligorova so pokopali v grobnici na aleji velikanov na skopskem pokopališču Butel, kjer so leta 2009 pokopali tudi njegovo soprogo Nado. Makedonska vlada je v ponedeljek ponudila, da bi pogreb potekal v spremstvu častne straže in s častnimi streli, kar pa so Gligorovi svojci v skladu z željami pokojnega zavrnili, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

"Življenje Kira Gligorova je bilo zgodovina makedonskega naroda," je pred poslanci v Skopju danes dejal sedanji predsednik Makedonije Gjorge Ivanov. Poudaril je, da je bil Gligorov človek, ki je državo uspešno in pametno vodil skozi nemirne čase, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Türk izrazil sožalje

Predsednik republike Danilo Türk je danes v svojem imenu in imenu državljank in državljanov Slovenije ob smrti prvega makedonskega predsednika Kira Gligorova makedonskemu narodu izrazil iskreno sožalje, so sporočili iz urada predsednika republike.

"Mednarodna skupnost bo ohranila gospoda Gligorova v spominu kot modrega državnika, ki je republiko Makedonijo po mirni poti pripeljal na pot neodvisnosti, demokracije in tržnega gospodarstva. V svojem političnem, znanstvenem in publicističnem delu je vedno presojal trezno, strpno in z občutkom za splošno dobro. Kiro Gligorov je bil človek miru in je z vsem svojim delovanjem prispeval k reševanju problemov v Jugovzhodni Evropi in k utrjevanju mednarodnega miru in varnosti, je v sožalnemu pismu zapisal Türk.

Spomnimo ...

Nekdanji član predsedstva SFRJ in prvi predsednik samostojne Makedonije je umrl na svojem domu. Rojen je bil 3. maja 1917 v Štipu na vzhodu Makedonije. V nekdanji SFRJ je bil na več visokih položajih, leta 1991 pa je bil na prvih večstrankarskih volitvah izvoljen za predsednika Makedonije.

Obdobje njegovega prvega mandata je prineslo splošni referendum o samostojnosti Makedonije. 8. septembra 1991 je Makedonija razglasila neodvisnost in nato postala edina nekdanja jugoslovanska republika, ki se tako ali drugače ni zapletla v spopade z Jugoslovansko ljudsko armado.

Na prvih splošnih predsedniških volitvah oktobra 1994 je bil Gligorov izvoljen za prvega makedonskega predsednika s petletnim mandatom. Pred iztekom drugega mandata je bil z 82 leti takrat najstarejši predsednik kake države na svetu. 3. oktobra 1995 je preživel poskus atentata v središču Skopja, v katerem je oslepel na eno oko. Napadalcev do danes niso odkrili.