Ubita Havet in Keilihu sta sicer pomagala pri zagotavljanju nujne zdravstvene oskrbe prebivalcem Mogadiša, ki trpijo zaradi revščine in lakote, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Havet je umrl takoj potem, ko ga je zadel strel, Keilihu pa je poškodbam podlegel po operaciji v bolnišnici v Mogadišu, je v izjavi za javnost pojasnil MSF. Njuni trupli so danes iz Mogadiša prepeljali v kenijsko prestolnico Nairobi.

MSF je danes iz države evakuiral vse mednarodno osebje. "Iz varnostnih razlogov bo MSF premestil nekatere zaposlene na druge lokacije, a bo nadaljeval humanitarno dejavnost v Mogadišu in drugih delih Somalije," še navaja izjava MSF. Povzročitelja četrtkove tragedije so somalijske varnostne službe medtem že aretirale. Gre za domačina, ki je do nedavnega delal kot varnostnik v poslopju MSF, po izgubi službe pa se je v četrtek vrnil na nekdanje delovno mesto in pričel streljati.

To je bil zadnji v vrsti napadov na humanitarne delavce na območju Afriškega roga, ki velja za najnevarnejši teren na svetu za humanitarno dejavnost. Pred manj kot tednom dni je namreč nek strelec v somalijski regiji Hiran ubil tri somalijske humanitarne delavce, med njimi dva uslužbenca Svetovnega programa za hrano. Somalijo pestita huda revščina in lakota, po podatkih Združenih narodov predvsem v treh regijah na jugu države. Zaradi lakote so ogrožena življenja približno 250.000 Somalcev.