"Ljudstvo Kurdistana pozivamo, naj se odzove na pokol ter poravna račune z vstajo," je v sporočilu poudaril Bahoz Erdal iz oboroženega krila PKK, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na pogrebu žrtev napada se je danes zbralo na tisoče Kurdov, ki so turškega premiera Recepa Tayyipa Erdogana oklicali za morilca. Krste s posmrtnimi ostanki ubitih so na pokopališče pripeljali v konvoju avtomobilov in reševalnih vozil, ki so glasno hupali, množica žalujočih pa je vzklikala "Erdogan je morilec", poroča AFP.

Turški premier je danes izrazil obžalovanje zaradi žrtev napada. Svojcem žrtev je izrazil sožalje, dogodek pa je označil za "nesrečen in žalosten" incident. "Posnetki, ki so jih predvajala brezpilotna letala, so prikazali skupino 40 ljudi na območju, nemogoče pa je bilo reči, kdo so bili," je dejal Erdogan. "Kasneje so ugotovili, da so bili tihotapci cigaret in goriva na mulah," je dodal.

Turška vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP) je v četrtek sporočila, da je šlo za "spodrsljaj" turške vojske in pritrdila lokalnim oblastem, da so bili ubiti tihotapci cigaret, ki so delovali na območju turško-iraške meje, in ne teroristi.

V generalštabu turške vojske so poudarili, da so letala bombardirala območje, ki ga "običajno uporabljajo" kurdski uporniki za svoje oporišče.

Vodja prokurdske turške stranke Mir in demokracija (BDP) Selahatin Demirtas je napad v četrtek označil za pokol in poudaril, da so vse žrtve civilisti, Kurde pa je pozval, naj kljub napadu ostanejo mirni.

Pozivu navkljub je v četrtek v Carigradu proti napadu protestiralo okoli 2000 Kurdov. Protestnike je s pomočjo solzivca in vodnih topov razgnala policija.

PKK, ki je za Turčijo in večji del mednarodne skupnosti teroristična organizacija, se že 27 let bori za neodvisnost Kurdistana. V nasilju je od leta 1984 umrlo že okoli 45.000 ljudi.