Kot je v svojem govoru v narodni skupščini v petek zvečer po krajevnem času dejal Castro, do pomilostitve prihaja iz "humanitarnih razlogov". Pri njegovi odločitvi je pomembno vlogo igral tudi napovedani obisk papeža Benedikta XVI. na Kubi marca prihodnje leto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Amnestija, ki bo izvedena v naslednjih dneh, bo zajela več kot 2900 kubanskih zapornikov in 86 tujih zapornikov iz 25 držav, med katerimi je tudi 13 žensk, je dejal Castro.

Pomilostitve pa ne bo deležen ameriški zapornik Alan Gross, ki prestaja 15-letno zaporno kazen zaradi zločinov proti državi. Njegovo zaprtje sicer predstavlja velik kamen spotike v odnosih med ZDA in Kubo.

80-letni brat dolgoletnega voditelja Fidela Castra se je v svojem govoru dotaknil tudi zakona o migraciji in vprašanja potovanja Kubancev v tujino. Raul Castro je po poročanju tujih tiskovnih sicer izrazil pripravljenost za postopno omilitev obstoječih omejitev, a kdaj naj bi potrebne spremembe uvedli, ni povedal. Kot je pojasnil, je še prezgodaj za omilitev ukrepov.

Po Castrovem mnenju tisti, ki pozivajo k ukinitvi omejitev, "pozabljajo na posebne okoliščine, v katerih se Kuba nahaja, obkrožena s sovražno politiko... ameriške vlade". Kubanci za potovanje v tujino potrebujejo izstopno vizo, ki pa jo še zlasti težko dobijo tisti, ki so zaposleni v pomembnih poklicih ali osebe, ki so se zamerile režimu, poroča britanska mreža BBC.

Kot je še dejal Castro, se bo reforma migracijske politike izvedla "brez pritiska". Med ključnimi ukrepi reforme se omenja ukinitev vstopne in izstopne vize za Kubance ter uvedbo pravne definicije "definitivne emigracije", ki vključuje zaseg vsega premoženja emigrantov in onemogočenje ponovnega prihoda na Kubo, še poroča AFP.