Mesić je leta 2006 kot predsednik države Jurašinoviću javno dejal, naj obišče psihiatrično ustanovo v zagrebškem Vrapču, ker bo tam lahko dobil ustrezno pomoč. "Gre za sijajno priložnost. Ne bo plačal veliko, naši zdravniki pa so znani po svoji učinkovitosti," je takrat izjavil Mesić.

Jurašinović je trdil, da je Mesićeva izjava resno škodovala njegovemu ugledu odvetnika v Franciji, ter ga je označila za "norega odvetnika". Obenem je izjavo dojel kot grožnjo, ker je imela Hrvaška včasih komunističen režim, ki je, kot je dejal, z nasprotniki obračunavala tudi na način, da so ljudi pošiljali v norišnice, da bi izginili. Ocenil je, da je stanje na Hrvaškem še zmeraj enako.

Do verbalnega spopada je prišlo, ko je Jurašinović v kazenski prijavi za poskus umora proti pripadniku hrvaškega kriminalnega podzemlja Marku Nikoliću omenjal Mesića kot političnega botra naročnikov umora protislovnega zagrebškega podjetnika Hrvoja Petrača.

Mesićev se je na to odzval z omenjeno izjavo, njegov odvetnik Čedo Prodanović pa je trdil, da gre le za Mesićevo mnenje, potem ko je slišal težke obtožbe na svoj račun. Bivši predsednik se je na sodišču branil, da je Vrapče omenil zgolj simbolično.

Današnja obsodba je bila sicer izrečena v ponovljenem postopku, potem ko je zagrebško županijsko sodišče razveljavilo enako odločitev občinskega sodnika leta 2008. Mesić se bo znova lahko pritožil, kot je to storil tudi pred tremi leti.