Priljubljeni voditelj je v svojem slogu – brez dlake na jeziku – odgovoril članom programskega sveta, ki so bili kritični do prispevka o Vukovarju, objavljenega na obletnico padca omenjenega mesta na vzhodu Hrvaške, in si prislužil pohvale v hrvaških medijih, češ da je pripravil najimpresivnejši in verjetno najboljši nastop v svoji novinarski karieri.

Kot piše Delov dopisnik Rok Kajzer, se je programski svet HRT, ki ga po običaju sestavlja kup pokvarjenih, prodanih in politično nastavljenih ljudi (ugledni in razumni državljani so v tem organu praviloma v manjšini), škandalozno spravil na uredniško in novinarsko ekipo, ki je ob letošnji obletnici padca Vukovarja prvič po dolgih letih odprla bolečo stran padca mesta heroja. Postavili so namreč vprašanje, ali bi lahko takratno politično vodstvo s Franjem Tuđmanom na čelu rešilo mesto ali vsaj z evakuacijo preprečilo pokol, ki je sledil njegovemu zavzetju.

V prispevku so predvajali tonske posnetke pogovorov med Tuđmanom in poveljnikom mesta Miletom Dedakovićem - Jastrebom, v katerih Tuđman med drugim zavrača evakuacijo, tudi evakuacijo otrok iz mesta. Znova so objavili obtožnico Siniše Glavaševića, novinarja Hrvaškega radia Vukovar, ki je za padec mesta obtožil hrvaške voditelje in jim sporočil, da so enaki kot srbski agresor.

Prispevek označili za konstrukt

Po objavi posnetka so na Hrvaškem zakrožile govorice, da je bil Šprajc suspendiran, kar pa je zanikal tudi sam novinar. Posamezni člani programskega sveta so namigovali, da je prispevek konstrukt, ki je nastal izven Hrvaške, in da gre za neprofesionalizem, propagandna sporočila ter celo zahtevali preiskavo o tem, zakaj je bil objavljen ravno na obletnico padca mesta, kdo se je dogovoril za prispevek in kje so novinarji dobili zvočne posnetke pogovora med Tuđmanom in Dedakovićem.

Voditelj Zoran Šprajc pravi, da so prispevek o okoliščinah padca Vukovarja objavili na obletnico, ker se jim je zdelo logično, da se ukvarjajo z obletnico na dan padca mesta in se vprašal, če bi ga morda morali objaviti na dan žena, praznik dela ali novoletni dan, a novinarska logika je nekoliko drugačna od svetniške.

Pojasnil je, da se za prispevek dogovarjajo novinarji in uredniki, kar se dogaja vsak dan, in se cinično vprašal, razen če se niso svetniki navadili, da se sami dogovarjajo za prispevke, pa jim je stvar ušla izpod nadzora. Šprajc je še pojasnil, da da so zvočne posnetke objavili že pred šestimi leti, a takrat ni bilo takšnih gorečih odzivov. Šprajčevih udarcev po delu svetnikov pa tu ni bilo konec.