Kim Jong Una je severnokorejskemu vodji rodila tretja soproga, Ko Jong Hi, ki naj bi leta 2004 umrla zaradi raka dojk. Še samo pred letom dni je bila edina fotografija mladega Kima črno-bela, ki so jo posneli pred enajstimi leti. S slike je vidna velika podobnost med očetom in sinom, podobna pa naj bi si bila tudi po značaju.

Zaradi "duševne in fizične izčrpanosti" je umrl vodja Severne Koreje Kim Jong Il

Un naj bi bil, tako je zapisal mojster Fujimota, izredno odločen in bolj ali manj rojen za pravega vodjo, medtem ko je njegov brat Kin Jong Chul preveč "dekliški", da bi lahko bil na čelu Severne Koreje. Tako naj bi bilo že dolgo tega jasno, kdo bo prevzel vodenje države.

Severna Koreja v solzah: Umrl je naš ljubljeni vodja

Kuharski mojster je Una tako naslavljal s princem. "Ko sva se rokovala, me je predrl s pogledom. Nikoli ne bom pozabil pogleda v prinčevih očeh – z obraza sem mu prebral, da si misli, da sem ogaben Japonec," je nekoč zapisal mojster kuhe.

(Foto: AP)

Nekateri menijo, da je pri manj kot tridesetih (nihče ne ve, katerega leta je bil rojen) Kim Jong Un premlad za vodenje Severne Koreje, a se je pokojni ljubljeni vodja vendarle tako odločil. Bodoči severnokorejski predsednik naj bi pod psevdonimom študiral na mednarodni šoli v Švici, nato pa se vrnil na vojaško akademijo v Pjongjang. Govoril naj bi francosko, nemško in angleško, podobno kot oče pa naj bi se že sedaj bojeval s številnimi zdravstvenimi težavami – previsoko telesno težo, sladkorno boleznijo in težavami, ki ga mučijo od prometne nesreče.

Rodil se je leta 1983 ali leto dni kasneje, nihče ne ve natančno, kdaj, sprva pa ga niso smatrali za morebitnega naslednika Kim Jong Ila, analitiki so se bolj osredotočali na njegovega polbrata Kim Jong Nama in pa starejšega brata Kim Jong Chola. Januarja 2009 pa naj bi ga začeli pripravljati na predsedniški položaj, takrat je južnokorejska tiskovna agencija Jonhap poročala, da ga je Kim izbral za naslednika.

Južnokorejska vojska po smrti Kim Jong Ila povišala stopnjo pripravljenosti

Takrat je tudi prevzel vodilni položaj izjemno močne Narodne obrambne komisije Severne Koreje, ki je najpomembnejše vladno telo. Junija istega leta je Južna Koreja poročala, da so severnokorejskim voditeljem naročili, naj podprejo Kim Jong Ilovo odločitev glede naslednika. O Unu in njegovih vrlinah so takrat začeli pisati pesmi.

Na pomoč pri vodenju države, dokler ne bo sam dovolj samozavesten in vešč, naj bi mu priskočil mož Kim Jong Ilove sestre, Chang Song Taek, ki ga imajo mnogi za pravega vladarja, a iz ozadja.