Tudi v Sloveniji se delež priseljenega prebivalstva povečuje. V začetku leta 2010 je bilo med prebivalstvom Slovenije 12,4 odstotka rojenih v tujini, ali vsak osmi. S tem se Slovenija v primerjavi z drugimi državami članicami EU uvršča med polovico držav z največjimi deleži teh prebivalcev, kažejo podatki Statističnega urada RS (Surs).

Tujci se k nam priseljujejo predvsem iz ekonomskih razlogov. Večina si v letu, v katerem so se priselili, tudi najde zaposlitev, največ v gradbeništvu (27,8 odstotka). Konec novembra je imelo veljavno dovoljenje za prebivanje v Sloveniji 99.942 tujcev, med njimi 52.270 tujcev z veljavnim dovoljenjem za začasno prebivanje in 47.672 tujcev z dovoljenjem za stalno prebivanje.

Po podatkih direktorata za migracije ministrstva za notranje zadeve je bila od leta 1995 do konca letošnjega novembra sicer mednarodna zaščita v Sloveniji priznana 232 osebam, letos 23 osebam. Največ prosilcev je bilo državljanov Bosne in Hercegovine (20 odstotkov), Kosova (14 odstotkov) in Srbije (9 odstotkov).

Gospodarska kriza zmanjšala priseljevanje v Slovenijo

V zadnjem času prosilci za azil prihajajo tudi iz držav, od koder v prejšnjih letih niso tako pogosto, denimo iz Afganistana, Turčije, Pakistana in Tunizije. V Azilnem domu v Ljubljani je bilo letos 322 prosilcev za mednarodno zaščito iz 34 držav, status begunca pa so odobrili 23 osebam.

Na področju mednarodne zaščite so začele veljati spremembe zakona o mednarodni zaščiti, ki zvišuje standarde v postopkih pridobitve mednarodne zaščite in izboljšuje pogoje za uspešno vključitev oseb, ki v Sloveniji pridobijo mednarodno zaščito.

Letos je bil sprejet tudi nov zakon o tujcih, s katerim se v slovenski pravni red prenašajo določbe treh evropskih direktiv. Poglavitna rešitev zakona je uvedba modre karte EU. Gre za pilotni projekt odpravljanja administrativnih ovir za tujce, ki prihajajo v Slovenijo kot visokokvalificirani delavci.

Pomemben projekt je bil izdaja novega dovoljenja za prebivanje za državljane tretjih držav, ki se izdaja v obliki izkaznice ter vsebuje sodobno zaščito in brezkontaktni čip z biometričnimi podatki. Spremenjena uredba o integraciji tujcev pa omogoča udeležbo v brezplačnih programih vključevanja državljanom tretjih držav takoj po prihodu v Slovenijo.