"Rezultati teh volitev nedvomno odražajo pravo razmerje moči v državi," je dejal v v letni televizijski oddaji, na kateri je v živo odgovarjal na vprašanja državljanov. Kot "dobro" je ocenil tudi dejstvo, da je njegova stranka Enotna Rusija obdržala vodilni položaj, vzrok za padec podpore pa vidi predvsem v posledicah finančne krize, ki je prizadela tudi Rusijo.

Opozicijo je obtožil, da je njen glavni cilj v obtožbah o poneverbah na volitvah predvsem v naprej zasaditi dvom v predsedniške volitve 4. marca 2012, na katerih bo sam glavni kandidat. Zato je predlagal, da bi na naslednjih volitvah na vseh voliščih namestili kamere, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Imamo 90.000 volišč. Naj država vidi, kaj se dogaja na vsakemu od njih. Opozicija bi morala imeti možnost nadzirati vse, kar se dogaja na voliščih," je dejal Putin in hkrati ocenil, da bi morala o pritožbah razsoditi sodišča. Opozicija sicer zahteva ponovitev parlamentarnih volitev.

Poleg tega je pravzaprav pozdravil množične proteste, ki so prejšnji teden po volitvah preplavili državo. "Na televiziji sem videl večinoma mlade ljudi, ki so jasno izražali svoja stališča. To me veseli. Če je to rezultat Putinovega režima, potem je to dobro. Nič nenavadnega ne vidim v tem," je dejal, kot navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V soboto se je na protestih v Moskvi zbralo več deset tisoč ljudi, kar je bil največji izraz nezadovoljstva ljudi po turbulentnih časih ob razpadu Sovjetske zveze v 90. letih prejšnjega stoletja. Protesti so sicer minili mirno, v tednu pred tem pa so oblasti prijele več sto protestnikov.

"Dejstvo, da ljudje izražajo svoje mnenje glede procesov v državi, v gospodarstvu, na socialnem področju, v politiki, je povsem normalno, seveda dokler ostajajo v okviru zakonov," je dejal Putin in izrazil pričakovanje, da bodo protesti "še naprej potekali v okviru zakonov".

Protesti so sicer močno načeli Putinov položaj pred predsedniškimi volitvami, na katerih je veljal za glavnega favorita. Sicer je še vedno favorit, kljub temu pa je danes prav izrecno pozval državljane k udeležbi na volitvah 4. marca prihodnje leto in jim dejal, da je potrebno politični sistem v Rusiji še dodatno okrepiti.

Pri tem jih je še opozoril, naj resno razmislijo "kdo bo vodil zunanjo politiko, kdo bo predstavljal državo v mednarodnem prostoru, kdo bo zagotavljal varnost, tako notranjo in zunanjo, kdo se bo soočal s socialnimi vprašanji in kdo se bo ukvarjal z gospodarskimi zadevami".

Kot je še dejal, bo, če bo izvoljen za predsednika, preučil morebitno zahtevo za pomilostitev ruskega mogotca Mihaila Hodorkovskega, ki je pristal v zaporu zaradi poneverb med vodenjem Jukosa, neuradno pa zaradi kritik Putina, ko je bil prvič predsednik države.

Pomilostitev Hodorkovskega je sicer danes napovedal tudi ruski milijarder Mihail Prohorov, ki je prav tako napovedal kandidaturo za predsednika. To bo njegovo prvo dejanje, če bo izvoljen, je napovedal.

Putin se je sicer tudi ponorčeval iz protestnikov. Kot je dejal, je sprva mislil, da so bele pentlje, ki so si jih pripeli, pravzaprav kondomi in da gre za kampanjo za boj proti aidsu. "Mislil sem, da gre za kampanjo proti aidsu in da so si pripeli kondome. Samo da so jih na čuden način zložili," je dejal.

Poleg tega je namignil, da so bili nekateri protestniki najeti, da bi protestirali proti vladi. "Vem, da so nekateri študentje dobili denar. Dobro, so vsaj nekaj zaslužili," je dejal. Prejšnji teden je obtožil ameriško državno sekretarko Hillary Clinton, da je s svojimi ocenami volitev posredno vzpodbudila proteste.

Dotaknil se je tudi odnosov z Zahodom, predvsem ZDA in dejal, da se ti odnosi znova zapletajo. ZDA je obtožil tudi vpletenosti v uboj libijskega samodržca Moamerja Gadafija, ki da so mu s tem odrekli pravico do sojenja, v katerem bi ugotovili, kaj se je dogajalo v Libiji.