Premier in vodja konservativcev Cameron je v odgovorih na poslanska vprašanja danes vztrajal, da se ne bo opravičil, ker je na nedavnem vrhu EU, posvečenem reševanju dolžniške krize območja z evrom, vložil veto na spremembe pogodbe EU. "Ne bom se opravičeval, ker sem se postavil za Britanijo," je bil odločen po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Prvotna želja voditeljev in evropskih institucij je bila, da območje evra fiskalno in gospodarsko unijo poglobi v okviru sprememb pogodbe EU. A za ostale članice nesprejemljive zahteve Velike Britanije po vključitvi varovalk za britanski finančni sektor so ta scenarij preprečile.

Zaradi britanskega veta so se nato preostale članice EU na vrhu dogovorile, da pakt o večji fiskalni in gospodarski integraciji pravno udejanjijo skozi meddržavni sporazum 17 držav z evrom, ki pa bo odprt tudi za druge članice unije.

Zaradi ravnanja v Bruslju je bil Cameron v minulih dneh doma tarča ostrih kritik - ne le s strani opozicije, ki mu je med drugim očitala največji poraz Britanije v vsej generaciji, ampak tudi s strani koalicijskih liberalnih demokratov, ki so s Cleggom na čelu ocenili, da bi lahko Velika Britanija v EU postala marginalizirana in izolirana.

Clegg se v torek ni udeležil seje

Govorice o razkolu znotraj koalicije so se še dodatno okrepile, ko se Clegg, sicer namestnik premiera, v torek ni udeležil seje parlamenta, na kateri je Cameron branil svoje poteze v Bruslju. A današnje seje se je Clegg vendarle udeležil, kar je vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband pomenljivo pospremil z besedami, da je "lepo videti namestnika premiera znova v parlamentu".

Cameron mu je odgovoril, da bo v koaliciji vedno prihajalo do nesporazumov, kar pa ni nič slabega, saj vendarle niso bratje. S tem je zbodel Milibanda, ki je lani s svojim bratom Davidom Milibandom, nekdanjim zunanjim ministrom, tekmoval za položaj vodje laburistov.

Medtem pa je Veliki Britaniji "oljčno vejico" ponudila nemška kanclerka, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V govoru v bundestagu je namreč Britanijo danes označila kot "zanesljivo partnerko" pri krepitvi gospodarske konkurenčnosti in v boju proti globalnemu segrevanju.

Priznala je sicer, da obžaluje nedavno odločitev Londona, da se ne pridruži ostalim članicam unije, "vsaj ne pod pogoji, ki bi jih preostalih 26 držav sprejelo", kot tudi že dve desetletji staro odločitev Otoka proti skupni evropski valuti. Kljub temu pa je, kot je poudarila, prepričana, da bo Britanija "pomemben partner v prihodnosti EU".

Angela Merkel: Pot k fiskalni uniji je nepovratno začrtana, pot iz krize bo trajala več let