Izidi se ne razlikujejo od tistih, ki so jih objavili, potem ko so prešteli glasove z vseh volišč, ki so kazali, da bo v novem, sedmem sklicu hrvaškega sabora, imela zmagovita koalicija 80 poslancev, dodatnega pa tudi v vrstah poslancev manjšin. Za nadpolovično saborsko večino je dovolj 76 poslancev, kar pomeni, da ima koalicija na čelu s SDP dovolj glasov v parlamentu, da bi predlagala mandatarja nove, dvanajste hrvaške vlade.

Predsednik Vrhovnega sodišča in državne volilne komisije Branko Hrvatin je danes zvečer izročil končne uradne izide volitev predsedniku države Ivu Josipoviću. Oba sta ocenila, da so volitve minile v demokratskem vzdušju in brez bistvenih pripomb, ki bi vplivale na njihov potek in končne izide.

Josipović je na kratki novinarski konferenci tudi potrdil, da bo v sredo v svojem uradu sprejel predsednike strank levosredinske koalicije ter podelil mandat za sestavo nove vlade njihovem premierskem kandidatu, predsedniku SDP Zoranu Milanoviću.

Hrvaški predsednik je odgovoril pritrdilno na vprašanje, ali pričakuje od nove vlade tudi urejanje volilnih seznamov, glede da je na Hrvaškem večje število volivcev kot prebivalcev. Kot je pojasnil, je to predvsem posledica neurejenih zakonov o prebivanju, sicer pa je dejal, da je volilna zakonodaja iz leta 1999 zastarela. Glede na to, da bilo več resnih pripomb na potek in izide volitev, imamo dobro osnovo, da bi prišli do nove volilne zakonodaje, je ocenil Josipović.

Hrvaški mediji ugibajo, da se bo na ustanovni seji parlament sestal 20. decembra, dan po tem pa naj bi odločali o zaupnici Milanovićevi koalicijski vladi. Nova vlada naj bi imela prvo sejo 3. januarja 2012, s čem bodo simbolično spomnili na volilno zmago iz leta 2000, ko je na oblast prišla prva hrvaška levosredinska vlada pod vodstvom pokojnega Ivice Račana.