Raziskava poteka tako, da morajo ljudje izbrati probleme, ki jih najbolj bremenijo in hkrati izbrati tudi tiste, s katerimi so se v zadnjih mesecih z družino največ pogovarjali, poroča BBC. Letošnja raziskava je potekala med julijem in septembrom.

Korupcija in revščina se še vedno uvrščata v sam vrh strahov, brezposelnost pa je omenilo kar 18 odstotkov – kar je kar šestkrat več kot leta 2009. Strah pred brezposelnostjo je narasel v prav vseh državah, korupcijo pa je največ vprašanih omenjalo kot največji svetovni problem. Skoraj četrtina vprašanih se je o korupciji in brezposelnosti v zadnjih štirih mesecih pogovarjala z nekom iz svoje družine. Najbolj se izgube službe bojijo v Španiji. Sledijo ji Gana, Mehika, Nigerija in Turčija.

V ZDA, Franciji in na Japonskem so se ljudje največ pogovarjali o gospodarskem stanju v državi. V Nigeriji, Indiji, Turčiji, Indoneziji in Peruju pa je bila najbolj pogosta tema pogovorov korupcija. Kitajce, Ruse, Kenijce in Filipince skrbi predvsem hitra rast cene živil in energije. Države v Južni Ameriki pa se soočajo predvsem z naraščajočim strahom pred kriminalom in nasiljem, poroča BBC.

Raziskava je med drugim tudi ugotovila, da ljudi, ki živijo v razvitih državah bolj skrbijo podnebne spremembe in da je povsod po svetu strah pred klimatskimi spremembami upadel.