Po besedah tiskovnega predstavnika Tepca bodo rezervoarji, v katere so po nesreči shranjevali odpadno radioaktivno vodo, s katero so v reaktorjih hladili jedrsko gorivo v reaktorjih po odpovedi hladilnega sistema, polni marca prihodnje leto. Če bo Tepco uresničil namero, bo to že drugič po katastrofi, da bo podjetje namerno v morje izpustilo radioaktivno vodo. Podrobnosti o tem kdaj nameravajo to storiti, koliko vode bodo izpustili in kako radioaktivna je voda, pri Tepcu niso razkrili, so pa poudarili, da bodo vodo pred tem prečistili, da bi zmanjšali raven radioaktivnosti, poroča AFP.

Tepco je že v tednih po nesreči v Fukušimi 11. marca v Tihi ocean spustil več kot 10.000 ton nizko radioaktivne odpadne vode. Oblasti v provinci Fukušima pa so danes objavile rezultate raziskave, ki razkriva, da so bili prebivalci Fukušime v prvih štirih mesecih po nesreči izpostavljeni radioaktivnosti do 37 milisivertov. Mejna doza radioaktivnosti v normalnih razmerah znaša en milisivert na leto. Raziskava je zajela okoli 1730 od 29.000 prebivalcev krajev Namie, Kavamata in Iitate. Po navedbah medicinske univerze v Fukušimi je bila polovica od omenjenih prebivalcev v prvih štirih mesecih izpostavljena manj kot enemu milisivertu.

Pri okoli 40 odstotkih so izmerili med pet in deset milisivertov, pri kakih desetih več kot deset, najvišja izmerjena doza pa je znašala okoli 37 milisivertov. Izmerili so jo pri ljudeh, ki so pomagali odstranjevati posledice nesreče, poroča japonska tiskovna agencija Kjodo. Iz Tepca so danes tudi sporočili, da so pri nekdanjem direktorju Fukušime Masau Jošidi odkrili raka na požiralniku, vendar pa bolezen naj ne bi bila povezana z izpostavljenostjo radioaktivnosti v času nesreče v Fukušimi. Jošida je sicer zaposlenim v nuklearki sam razkril, da ima raka, so še navedli pri Tepcu.

56-letni Jošida je dal odpoved s položaja direktorja minuli teden, potem ko je bil konec novembra nepričakovano hospitaliziran, še poroča AFP.